Trælle, krigere og det brusende hav

70 frivillige statister bruger næsten al deres fritid på »Røde Orm.«

Ill til RB HISTORIE RB PLUS Røde Orm klar til at hærge kulturhovedstad - - - BM B Det Kongelige Teater opfører friluftsdramaet Røde Orm på Moesgaard i Aarhus. Vi tager med til en af de sidste prøver inden premieren 24. maj. Interview med vikingestatister og instruktør Frede Guldbrandsen.. (Foto: Mikkel Berg Pedersen/Scanpix 2017) Fold sammen
Læs mere
Foto: Mikkel Berg Pedersen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Af de næsten 100 medvirkende i »Røde Orm« er 70 frivillige statister, der gennem flere måneder bruger næsten al deres fritid på at agere alt fra bølgende hav, usle trælle, ydmyge tjenerinder og fattige bønder til drabelige krigere og drikkebrødre i Harald Blåtands kongsgård i Jelling.

29-årige Line Tandrup og 65-årige Per Teglhus er to af dem, og selv om deres forudsætninger er vidt forskellige, er de begge stærkt begejstrede over at være med i den spektakulære forestilling.

Line Tandrup er teaterfreak gennem mange år og har blandt andet medvirket flere sæsoner i amatørfriluftsteatret Vilhelmsborg Festspil, hun er en del af amatørteatret Rosen- teatret og har senest været med i BSS Revyen på Aarhus Universitet.

»Det her er nok den mindste rolle, jeg har haft, men det største teaterprojekt, jeg nogensinde har været med i,« siger hun om »Røde Orm«, hvor hun på skift er træl, birkebrud, en del af Midgårdsormen, fattig bondekone og soldat i jarlens hær – sidstnævnte krævede, at hun lærte at slås med sværd.

Når hun ikke spiller teater, er Line Tandrup webassistent på Aarhus Stiftstidende.

»Jeg får fri kl. 16, og så kan jeg lige nå at komme ud på Moesgaard, til prøverne begynder kl. 17. Tit er vi ikke færdige før midnat, så det bliver nogle lange dage. Men lysten driver værket, så jeg synes ikke, det er svært at finde motivationen. Og heldigvis har jeg ingen børn – det er der flere af de andre, der har, og jeg ved slet ikke, hvordan de når det hele. Måske har de otte arme.«

Modsat Line Tandrup havde Per Teglhus ingen forudsætninger for at spille teater, da han meldte sig til audition på »Røde Orm«. Han har en baggrund som blandt andet typograf, tømrer og misbrugsbehandler, men har ikke arbejdet de seneste år.

»Min kone og jeg var med som frivillige sikkerhedsfolk under åbningen af Aarhus 2017, og så spurgte de, om jeg ikke også ville være frivillig på denne produktion. Når man er 65 år og ikke har så meget andet at gå op i – bortset fra mit lystfiskeri og børnebørnene – har det været fedt at komme med her,« siger han.

Per Teglhus spiller blandt andet en af Harald Blåtands mænd, livvagt for den engelske konge og soldat i den engelske konges hær.

»Jeg synes, det har været en fed oplevelse af følge produktionen vokse og se alle de små sekvenser komme på plads – lige fra vi begyndte nede på Godsbanen. Det er fantastisk at være en del af,« siger han.

Det – og fællesskabet med de andre statister – har givet ham blod på tanden. Så nu over-vejer han at melde sig til Vilhelmsborg Festspil, når »Røde Orm« er slut.

For Frede Gulbrandsen har samarbejdet med de mange statister også været en et en positiv oplevelse.

»Jeg har flere gange arbejdet med semiprofessionelle, blandt andet på nogle udendørs- forestillinger i Norge, så jeg har en vis fornemmelse for, hvad man kan forlange af folk. Og man kan faktisk forlange en del,« siger han.

»De fleste mennesker kan godt lide, at man stiller krav til dem, også selvom de er frivillige og ikke får andet for ulejligheden end aftensmaden og transportgodtgørelse. Det handler om at stille de rigtige krav til de rigtige mennesker. Og jeg håber da også, at de, når sommeren er forbi, vil tænke: Hold da kæft, hvor var det fedt at få lov til at være med på »Røde Orm« og stå sammen med professionelle skuespillere i et kæmpe setup og i kostumer, der er syet af nogle af de bedste syersker, vi har i dansk teater.«