Træet, der spiller, når du danser

På Dantes Plads i København blev der i denne uge opsat et digitalt træ, som reagerer på de forbipasserendes bevægelser. Formålet med den interaktive kunst er at skabe et bedre byrum.

Allerede på sin første dag skabte det digitale træ masser af liv på Dantes Plads. Foto: Marie Joensen Fold sammen
Læs mere

Hvordan får man folk til at bruge en lidt død plads midt i København? Bygger en legeplads? Sætter bænke op? Eller planter man et digitalt træ, der kan andet og mere end et organisk et af slagsen?

Alexandra Instituttet – en nonprofit-virksomhed, der beskæftiger sig med it-forskning og teknologi – besluttede sig for det sidste, og indviede i denne uge i samarbejde med Gehl Architects og Dansk Arkitektur Center officielt Tree.0, et seks meter højt interaktivt træ i metal på Dantes Plads.

At træet er digitalt betyder, at det reagerer på, hvordan man bevæger sig rundt om det. Går man forsigtigt og langsomt på det grønne kunstgræs, der er anlagt i en cirkel nedenfor »stammen«, lyser det let og afgiver lave summelyde. Løber eller hopper man, reagerer det via tryksensorer med et kraftigt lysskær, mens tonerne, der strømmer ud fra højtalerne i »grenene«, bliver mere højlydte.

»Træet er en prototype, hvor vi tester, om sådan noget som det her kan skabe mere liv på en plads, der ikke er ret brugt. Om folk vil synes, det er interessant nok til at bruge pladsen,« siger Liselott Stenfeldt fra Alexandra Instituttet.

Kan også måle vejret

Dantes Plads overfor Glyptotekets hovedindgang blev i forbindelse med renoveringen af Vester Voldgade i 2010 omdannet fra parkeringsplads til dels en mindre parkeringszone, dels en åben plads med kulbrændte klinker, hvor belægningen flere steder er hævet, så det er attraktivt at sidde på pladsen.

Det har imidlertid fået hverken turister eller lokale til at strømme til pladsen, men at dømme efter interessen på åbningsdagen for Tree.0 syntes flere, at et digitalt træ er værd at stoppe op på pladsen for. En flok mindre drenge hopper begejstret foran installationen, og en cyklist på vej ned ad Vester Voldgade bremser op og trækker cyklen nærmere for at undersøge årsagen til de drømmende toner, der blander sig med trafikstøjen fra H. C. Andersen Boulevard på den anden side af pladsen.

Tree.0 er ikke kun et kunstnerisk forsøg på at skabe et moderne trækplaster, der skal få københavnerne ud på byens pladser, det er også en database. Træet kan måle, hvornår, hvor mange og hvem der passerer forbi, og blandt andet ud fra vægten på den, der står på kunstgræsset rundt om det, fastslå, om det er et barn eller en voksen. Samtidig indeholder det en miniversion af en vejrstation, der kan måle, om det regner, blæser eller om solen brager ned over pladsen. De målinger, træet foretager, skal bruges til at finde ud af, om den interaktive kunst skaber mere liv i byrummet, og hvilken rolle det ustadige danske vejr spiller i den sammenhæng.

»At indsamle data digitalt er en måde at blive klogere på, hvordan man skaber bedre byrum. Men vi har været meget opmærksomme på at gøre det på en måde, som ikke går på kompromis med folks privathed. Så træet kan naturligvis ikke vide, præcis hvem der passerer forbi,« understreger Liselott Stenfeldt.

De smarte byer

At Tree.0 er blevet plantet lige på Vester Voldgade, er ikke en tilfældighed.

Gaden er udnævnt til levende laboratorium for de såkaldte »smart cities«, hvor Alexandra Instituttet laver tests og undersøgelser af, hvordan man kan bruge digitalisering til at skabe bedre byrum.

Og modtages prototypen på Tree.0 positivt vil det i efteråret blive efterfulgt af endnu to interaktive træer i gaden.

»Vi er meget spændte på at se, hvordan det bliver modtaget. Både af københavnerne generelt og af beboerne i området. Vi har lavet interviews med beboerne, som savner et fælles opholdssted, hvor der er liv. Vi håber, at Tree.0 kan give det,« siger Liselott Stenfeldt.

I forbindelse med Tree.0 viser Dansk Arkitetur Center udstillingen »Update – gør byen smart« om brugen af data i fremtidig byplanlægning.