Traditionelt TV-forbrug falder igen

På trods af danskernes øgede brug af streaming spenderer hver dansker fortsat 160 minutter om dagen foran et fjernsyn.

Danskere bruger 2 timer og 40 minutter bag fjernsynet hver dag. Fold sammen
Læs mere
Foto: Alessandro Mattiacci
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

På trods af at streaming­tjenester som HBO og Netflix har stjålet af danskernes forbrug af traditionelt flow-TV, bruger hver dansker stadig to timer og 40 minutter foran fjernsynet hver dag, skriver dr.dk.

Det fremgår af rapporten »Medie udviklingen 2016«, som DR Medieforskning udgiver senere i januar, og som er skrevet på baggrund af data fra Kantar Gallup TV-Meter.

Mens forbruget af traditionelt TV var forholdsvist stabilt i 2015, faldt seningen af flow-TV med otte procent, hvilket omregnet i tid svarer til 15 minutter, i 2016. Ifølge rapporten ser 88 procent af danskerne med et TV i husstanden fortsat flow-TV i løbet af en uge mod 90 procent for et år siden.

»De yngre seere har sænket deres TV-forbrug over flere år. Udviklingen er blevet intensiveret i 2016, hvor de 15-29-årige har sænket forbruget med over en fjerdedel. Tidligere er TV-seningen vokset i befolkningen over 55 år, men nu ser man også et fald blandt disse seere, og det er en afgørende årsag til, at det samlede forbrug af traditionelt TV igen falder markant,« siger medieforskerne Henrik Gregor Knudsen og Mette Birk fra DR Medieforskning, som har set nærmere på det seneste års TV-tal.

Før nytåret kunne Cæcilie Bach Kjærulf og Mette Birk fra DR Medieforskning tillige – med udgangspunkt i samme rapport – fortælle, at danskerne zapper mindre mellem kanalerne.

»Der er forandringer at spore i de danske TV- stuer. Danskerne zapper mindre og bruger længere tid ad gangen på samme kanal, mens de har skåret ned for de helt korte kanalbesøg og er blevet hurtigere til at slukke for TVet, når der ikke er noget interessant,« konkluderede de to forskere over for dr.dk.

Cæcilie Bach Kjærulf og Mette Birk mener, at der tegner sig et billede af særligt to årsager til forandringerne: Nemlig mobiltelefonen og streaming der begge reducerer antallet af kanalskift per seer.