Toppen på Palace Hotel hylder dagen

Mange af hovedstadens bygninger er forsynet kunstnerisk udsmykning. I en ny serie ser vi på nogle af dem – og begynder på Københavns Rådhusplads.

Kunstnerisk og dekorativ udsmykning på hovedstadens tårne og bygninger. Her fra Palace Hotel på Rådhuspladsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup

Sådan en februardag på Regnbuepladsen blæser en kold vind fra Vester Voldgade.

Store dele af strækningen fra havneløbet til Rådhuspladsen er for ikke så mange år siden blevet renoveret og udstyret med brede fortove. Og det fungerer vældig godt i de varmere måneder, når der er udeservering og den slags. Mindre hensigtsmæssigt i vinterhalvåret, når ingenting på den brede boulevard beskytter mod blæsten.

Men inden man nu bliver mismodig over det paradoks, at opgraderinger af byen tilsyneladende kun tager udgangspunkt i en forestilling om, at det er evig sommer i Danmark, kan man lade blikket løfte sig. Op forbi Siegfried Wagners »Lurblæserne« – de trutter alligevel aldrig – og op ad tårnet på Palace Hotel. Et halvt hundrede meter oppe er der et billede.

Men først noget om hotellet. Det er tegnet for lidt over 110 år siden af Anton Rosen (1859-1928) og er et fornemt eksempel på skønvirke. Anton Rosen var en vigtig overgangsskikkelse i dansk arkitektur. Han gjorde op med historicismens citater fra ældre stilarter til fordel for et personligt skulpturelt udtryk og hyppigt rigt dekorerede bygninger. I nærheden af Palace Hotel finder man to andre markante eksempler. Dels Metropol på Strøget (Frederiksberggade 16) og i den modsatte retning Løvenborg, der ligger Vesterbrogade 34, og trods sin rigt ornamenterede udsmykning er et foregangsværk i forhold til den cool modernistiske arkitektur, der ventede få årtier fremme. Facaden er opført efter curtain wall-princippet, hvilket vil sige, at vinduer og udsmykning ikke indgår i den bærende konstruktion og derfor kan være større og træde frem og bliver en del af bygningens æstetiske udtryk. For både det ornamentale og det praktiske var Anton Rosen beundret af den tids unge generation af arkitekter, der netop ofte fravalgte udsmykning.

Ikke Anton Rosen. Der skulle være et spir på hans hotel, altanerne skulle indgå som et dekorativt greb, og der skulle være billeder øverst på tårnet.

De kan være lidt vanskelige at se, og kunstneren, Johannes Kragh, er i dag en noget glemt skikkelse, men han udsmykkede en række kirker og skabte endnu flere portrætbuster. Til Palace Hotel har Johannes Kragh valgt at arbejde med mosaik. Det kan have noget med vejret at gøre, for i 1907-10, da hotellet blev opført, blæste det givetvis også, og det har sikkert også regnet og i det hele taget været et kedeligt vejr, der hurtigt kunne viske en bemaling væk. Og mosaikken har ydermere den fordel, at det kan give en mere enkel komposition, så motivet træder tydeligere frem.

Som det ofte er tilfældet, når kunstnerisk udsmykning indgår som en del af et ældre bygningsværk, har også mosaikkerne på Palace Hotel en dekorativ karakter, og man kan, hvis man har meget gode øjne eller en kikkert på sig, se, at det drejer sig om en allegorisk fremstilling af forskellige tidspunkter på døgnet. Aften og nat, morgen og dag. Dagen vender mod Rådhuspladsen som en hilsen fra en af stedets smukkeste bygninger til en af de andre; nemlig det lidt ældre rådhus, hvis arkitekt, Martin Nyrop gik endnu længere med facadeudsmykningen end Anton Rosen gjorde i sit mesterværk.

Skilt: Kig op til kunsten

Palace Hotel, Rådhuspladsen, København.