Top Gear-vært blev sendt hjem - BBC mister seere og penge

clarkson
Jeremy Clarkson har rodet sig ud i endnu en mediestorm. Denne gang ser den ud til at koste ham jobbet som vært for det populære tv-program Top Gear. Han har tidligere udtalt sig nedsættende om mexikanere, muslimer og sorte, men det var et højrøstet skænderi, der angiveligt endte i et slagsmål, der fik BBC til at suspendere den kontroversielle tv-vært. Fold sammen
Læs mere
Foto: PETER NICHOLLS

Det har kostet den engelske tv-station BBC dyrt at suspendere værten på det populære tv-program Top Gear. I sidste uge valgte tv-stationens ledelse nemlig at suspendere værten Jeremy Clarkson og aflyse sæsonens sidste tre programmer.

Søndag, hvor programmet skulle have været vist, sendte BBC i stedet en genudsendelse af et dokumentarprogram om et hold piloter, der laver fly-akrobatik. Mens Top Gear ofte har trukket mere end fem millioner seere til BBC, så valgte kun 1,3 mio. briter at se luft-akrobaternes halsbrækkende manøvrer. Dermed mistede BBC næsten fire mio. seere søndag aften. Det skriver engelske The Guardian.

BBC valgte tirsdag i sidste uge at suspendere Jeremy Clarkson, efter han endte i et voldsomt skænderi med en producer på det populære bil-program. Et britisk medie skrev, at Jeremy Clarkson slog produceren, mens en talsperson fra BBC kaldte episoden en 'højrøstet diskussion'.

Seerflugten fra programmet, hvor Jeremy Clarkson har været vært siden 2002, kan ifølge The Guardian risikere at koste BBC dyrt. Hvert år tjener BBC mindst 50 mio. pund - mere end 500 mio. kr. - på det populære program. Blandt andet ved at sælge det til udenlandske tv-stationer.

BBC har endnu ikke besluttet, hvad der skal ske med Jeremy Clarkson og Top Gear, men allerede nu koster suspensionen af Clarkson tv-stationen penge. De udenlandske tv-stationer, der har købt programmet har nemlig ifølge The Guardian krav på kompensation.

Jeremy Clarkson er en populær herre blandt bil-entusiaster, men hans person har også ofte været omgærdet af kontroverser. Senest ragede han uklar med det meste af Argentinas befolkning, da han under optagelserne til Top Gear i Argentina prikkede til det ømtålelige forhold mellem England og Argentina efter krigen om Falklandsøerne. Det fik en gruppe argentinske krigsveteraner til at angribe tv-holdet med stenkast.

I maj sidste år havde Clarkson ellers fået sin sidste advarsel af BBC. I et afsnit af programmet reciterede han et kendt engelsk børnerim. Her erstattede han et ord i remsen med 'nigger' (engelsk, racistisk ord, red.). Det kastede BBC og Clarkson ud i en sand mediestorm, der endte med, at BBC udstak et gult kort til tv-værten.