Tony Blair som musical

Sædet efter den nu afgåede britiske premierminister Tony Blair er endnu ikke blevet koldt. Men allerede i disse dage har hele to musicals om manden med magten premiere på verdens største kunstfestival i Edinburgh.

Det er blot to måneder siden, at den tidligere britiske premierminister Tony Blair forlod sit embede. Men allerede nu er hele to forestillinger om den karismatiske Labour-leder klar. De får begge premiere i Edinburgh under denne måneds Festival Fringe, som er verdens største kunstfestival for så bred en vifte af kunstarter som comedy, teater, musical, dans, musik og diverse.

Kigger man på billetsalget til forestillingerne, synes interessen for Blairs person så langt fra at være forsvundet, for billetterne til både den klassiskopsatte musical »Tony Blair The Musical« og den satiriskfunderede »Tony! The Blair Musical« er blevet revet væk.

Tony Blair The Musical« er komponeret og instrueret af James Lark, som var 17 år, da Tony Blair trådte ind i den berømte bygning i Downing Street 10. Hans syn på den politiske leder er som udgangspunkt ganske positivt. Blair portrætteres således som en politisk leder, der formåede at skabe en længe savnet eufori blandt de begejstrede masser, som helt efter bogen kvitterede ved at sende ham til tops. Og herfra regerede Blair egentlig helt frem til det tidspunkt, hvor han sendte de britiske tropper ind i Irak. Hvorefter hans popularitetsbarometer dalede, indtil Blair endte sine dage som en slidt, og i James Larks optik, næsten tragikomisk figur, som hvor hårdt han end forsøgte at genvinde befolkningens gunst aldrig lykkedes med det forehavende.

»Det fascinerede mig, at han higede efter at blive elsket,« siger James Lark til nyhedsbureauet Reuters.

»Han var især i sin anden embedsperiode fanget i sit eget garn, forventningerne til ham var så høje, fordi han selv satte dem så højt«.

»Tony! The Blair Musical« er skrevet og instrueret af Chris Bush, der bare var elleve år, da Blair satte sig til rette i premierministerstolen. Også Chris Bush ser Blair som en tragikomisk figur:

»Hver gang han gjorde noget katastrofalt, troede han, at han gjorde noget rigtigt. Han har den her misguidede oprigtighed og tro på alt det, han gjorde,« siger Chris Bush, som netop derfor mener, at Tony Blair er et oplagt musicalemne. Bushs version af Blair-historien har det lille twist, at Ed Duncan Smith, søn af den tidligere konservative partileder Iain Duncan Smith, spiller sin egen far i et nummer om fire konservative topfolk, som aldrig kan matche Blairs vælgertække.

I alt opføres 2.050 show på 250 forskellige scener under Edinburgh Festival Fringe, der begyndte i søndags og varer frem til og med den 27. august. 815 show er verdenspremierer, 236 europæiske premierer, og 93 opføres for første gang i Storbritannien.