Tørrede planter

Danske plader CD-udgivelsen af Mogens Christensens kammeropera »Systema Naturae« viser andre kvaliteter end de dramatiske.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvad sker der, når man henter planter og blomster ind fra naturen og lægger dem i pres, så de kan tørre? De mister deres saft, deres dufte og farver.

Nogenlunde det samme er sket med den berømte svenske botaniker Carl von Linné som dramatisk person i Mogens Christensens kammeropera »Systema Naturae« - titlen hentet fra Linnés store registrering og systematisering af planternes verden. Operaen havde premiere i 1998 på Den Anden Opera. Librettoen er skrevet af den altid dygtige Sanne Bjerg, og Mogens Christensen har skabt en musik, der pendler mellem nutid (den gamle Linné) og fortid (Linné som dreng og ung mand): nutidig ekspressiv musik spillet af moderne instrumenter over for barokpastiche spillet på historiske instrumenter.

Noget egentlig drama er der imidlertid ikke tale om. Linné ser som gammel mand tilbage på sit liv. Et liv tilegnet videnskaben, og i dette tilfælde lever han op til klichéen, at alle videnskabsmænd er vindtørre og lidenskabsløse. »Systema Natura« er mere en slags indre monolog (et monodrama) end en opera i klassisk forstand. Det skal man blot vide. Så er der helt andre kvaliteter at hente, for Mogens Christensen skriver ikke dramatisk musik. Han skriver poetisk, raffineret, filosofisk om dette liv, hvis højeste mål var at finde en orden i naturen. Deri ligger selvfølgelig en konflikt. Vi ved i dag, hvor svært det er at håndtere naturen, og hvordan vi forsøger at kontrollere den med alskens manipulation.

Her har Mogens Christensen sin force. Også han har en formidabel evne til at manipulere. Udelukkende med musikalske midler. Og med Sanne Bjergs intelligente tekst tegnes et billede af det moderne menneskes dilemma over for naturen. Det havde sine omkostninger for Linné at systematisere. Drømmen om barndommens tabte paradis kaster en skygge over den gamle mands sind. På dette psykologiske plan er »Systema Naturae« interessant. Og det bliver understreget af en række fine vokale præstationer af Hans Lawaetz som den gamle Linné, og henholdsvis Jan Lund, Helge Rønning og Bente Vist som Linné i forskellige aldre.

Dirigenten Mogens Dahl har fint styr på de musikalske lag og de sammensatte musikere er præcise i hver detalje. Et uhyre detaljeret, til tider skrøbeligt, partitur stiller store krav. Således bliver denne indspilning af »Systema Naturae« trods alt en spændende sag. Ikke som drama, men som en slags musikalsk biografi.

Med bl.a. Con Strumenti, dirigent Mogens Dahl.