To værter røg pot og spiste svampe under udsendelse - nu undskylder DR

Svampene i programmet "Operation Menneskejagt" havde åbenlyst hallucinerende virkninger. Fold sammen
Læs mere
Foto: Erik Refner

I tiende og sidste program af P1-serien 'Operation Menneskejagt' tager videnskabsmændene Rane Willerslev og Morten Nielsen alternative midler i brug, da de skal svare på de ti største spørgsmål.

De to videnskabsmænd tog nemlig i Ranes sommerhus i skoven for at dykke ned i sandheden om mennesket, mens de var skæve i radio-programmet, der blev sendt den 29. december.

Det bliver gjort ved at ryge pot og indtage svampe, som gav hallucinationer.

Og netop denne metode har fået en lytter til at klage. Lytteren mener, at de to antropologer, der bliver kaldt videnskabsmænd, er gået over grænsen. Det skriver dr.dk.

Blandt andet mener lytteren, at det er kritisabelt, at Rane Willerslev og Morten Nielsen giver handlingsanvisninger til at opnå 'syretrip'.

»Her overskred I en grænse for public service og for god presseskik, og får det til at lyde attraktivt og sjovt (for nogle). Øv!!!« skriver lytteren i sin klage.

Samtidig anfører klageren, at de to deltageres status som videnskabsmænd er med til at legitimere forsøget.

Lytteren fik svar på sin klage af programmets redaktør, Louise Witt-Hansen, men lytteren henvender sig igen, da vedkommende ikke er tilfreds med svaret.

»Svaret fra Louise Witt-Hansen begrundes med, at udsendelsen var led i en længere række. Disse andre har jeg ikke hørt. Det kan en lytter jo ikke vide, så det tænker jeg, at en redaktion også skal have med i tankerne, når den træffer beslutninger om en enkelt udsendelse. Jeg finder fortsat den nævnte udsendelse grænseoverskridende og forkert,« skriver lytteren blandt andet i sin klage nummer to.

Siden har generaldirektøren ved DR tiltrådt konklusion. Programmet er nu fjernet, og DR har bragt en beklagelse på dr.dk.