To til fire stjerner: Per Flys internationale thriller får en lunken modtagelse

Anmeldelserne af filmen »Dobbeltspil« svinger mellem det negative og det moderat velvillige.

Ikke helt oppe at ringe: Theo James og Ben Kingsley i Per Flys »Dobbeltspil«. Foto fra filmen. Fold sammen
Læs mere
Foto: PR

Forlægget er en fascinerende insiderberetning fra det virkelige liv: En fortælling om den unge, idealistiske dansk-amerikaner Michael Soussan, der blev ansat i FNs hovedkvarter i New York og endte som whistleblower i en korruptionssag af enormt omfang.

På rollelisten står folk som Theo James og legendariske Ben Kingsley, og instruktøren er danske Per Fly, der har brilleret med film som »Bænken«, »Arven« og »Drabet«.

Alligevel er »Dobbeltspil«, der havde premiere torsdag, ikke en film, der får de danske anmeldere til at svømme over af begejstring.

»Vigtige historier bliver ikke nødvendigvis til gode film, og det er Per Flys internationale debut desværre et bevis på,« skriver Morgenavisen Jyllands-Postens Frederik Asschenfeldt, der giver filmen to stjerner.

»Trods både elskerinder med politiske motiver, CIA-agenter i supermarkeder og skjulte båndoptagelser er der meget lidt liv i »Dobbeltspil«, spændingen er så godt som ikke-eksisterende, og Soussans humor midt i alvoren er helt fraværende,« mener anmelderen.

I Politiken skriver Kim Skotte, at »Dobbeltspil« på mange måder og sådan set er fermt nok afviklet og »med hiv og sving tilstrækkelig spændende til at komme nogenlunde tørskoet i land«, men mere end tre stjerner bliver det ikke til. »Højspænding er det ikke, og selvfølgelig i endnu mindre grad, hvis man kender historien fra aviserne,« konstaterer Kim Skotte, der dog har masser af ros tilovers for den måde, som Ben Kingsley fremstiller Soussans durkdrevent manipulerende chef, Pasha. Som han skriver:

»I rollen som den slebne og diabolske fortaler for det muliges kunst i en umulig situation er Kingsley i sit es.«

I BT lander Michael Lind også på tre lunkne stjerner.

»Desværre kunne denne politiske film være lavet af hvem som helst,« skriver han. Og videre:

»Man mærker simpelthen ikke, at den kommer fra Flys hånd, ligesom man heller ikke rigtig kan mærke de ellers gode skuespillere – Theo James, Ben Kingsley og Jacqueline Bisset. Alt for mange nuancer gør, at man ikke engageres.«

Så er der mere velvilje at hente i Ekstra Bladet, hvor Henrik Queitsch drysser fire stjerner ud over »Dobbeltspil«. Han konstaterer indledningsvis, at filmen jo godt nok er engelsksproget og har flere internationale stjerner på rollelisten, »men producenterne bag er danske, og det er måske en af forklaringerne på, at den er blevet så relativt vellykket, da der ikke er gået anonyme Hollywood-skabeloner i den, som vi ellers har set det talrige gange, når skandinaviske instruktører skal forsøge at sætte sig igennem i det helt store maskineri«. Om Ben Kingsley skriver Henrik Queitsch videre, at han »leverer en af sine bedste præstationer i mange år som den tvetydige, pragmatiske og iskolde Pasha, der på skræmmende facon selv er overbevist om, at han gør det rigtige. Eller i hvert fald det bedst mulige«.

I sin ligeledes firestjernede anmeldelse i Kristeligt Dagblad synes Karen Dyssel også, at »Dobbeltspil« er en ret vellykket thriller. »Per Fly konkluderer ikke, moraliserer ikke. Det løfter »Dobbeltspil«, giver den et særkende fra andre amerikanske thrillers, gør den internationale produktion til Per Flys film,« skriver anmelderen, der mener, at »Dobbeltspil« er »både væsentlig og underholdende, selvom den ikke bliver kanon som flere af Flys andre film.«

Fire stjerner er der også at hente hos Berlingske, hvor anmelder Kristian Lindberg dog er mere begejstret for historien end for skuespillet. Om Ben Kingsley skriver han således, at denne ikke synes at have betragtet filmen »som en synderligt vigtig opgave«, og ifølge Kristian Lindberg fungerer »Dobbeltspil« bedst »som en beskrivelse af korruptionens væsen, hvor al moral er sat ud af kraft, fordi der ikke findes en eneste retfærdig sjæl tilbage.«