To hjerter og 1.250.000 kilo sne

Opera. »La bohème« i den udendørs Opera Hedeland smelter hjerter på en bund af vintervejr.

ccc Fold sammen
Læs mere
Foto: Mikal Schlosser
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ingen er alene i april, synger den stakkels syerske - for solen gør os jo altid selskab!

Hun kender så ikke den danske sommer. Men vi har heldigvis Opera Hedeland i stedet for. Og den spiller i al slags vejr og er klar med store følelser i år.

»La bohème« fra 1896 er faktisk en af Giacomo Puccinis dejligste operaer.

Den handler om digteren Rodolfo og hans fattige liv oppe under de parisiske tage:

Han har en maler, en musiker og en filosof som ven og kan knap nok betale den grådige husvært.

Men den gode Mimi kommer ind med sit stearinlys. Hun bor inde ved siden af og kan ikke finde sin nøgle.

Rodolfo tilbyder beredvilligt sin hjælp og må i samme øjeblik se sig alvorligt forelsket.

Da poeten synger sin »Så kold den lille hånd er« og hører syersken svare »Ja, de har altid kaldt mig Mimi«, sidder man med et operahistorisk højdepunkt i ørerne.

Opera Hedeland har endnu en gang entreret med et stærkt hold solister af den yngre generation.

Adam Frandsen ville være ualmindelig hæderlig som digteren på selv en kostbar scene af den indendørs slags. Når den danske tenor synger, glemmer man grusgravens kastevinde og sommerens svigt.

Og selv om norske Hamida Kristoffersen ejer en meget mørk stemme til rollen, når hun langt med sin glimrende teknik. Et par år mere i faget vil også gøre hende endnu stærkere dramatisk. Måtte hun få de rigtige opgaver!

Kor, orkester og hver eneste af de mindre roller har faktisk en stjernestund og er sommetider forestillingen værd i selv. Lige fra sopranen Elisabeth Meyer som en ret så uforglemmelig Musetta til barytonen Jakob Bloch Jespersen med det komiske talent og forklædningen til ukendelighed.

Kan et friluftteater i Hedehusenes grusgrav også ramme den rigtige stemning? Kan man komme tæt nok på Paris en juleaften omkring 1830 og livet blandt bohemer i en taglejlighed?

Svaret er et godt belyst og elektrisk forstærket ja.

Folkene bag Opera Hedeland har satset stort på én idé i år: Man har taget dét med juletiden til efterretning og kørt 1.250.000 kilo sne ind på den gigantiske scene.

Resultatet er lidt af en sejr rent visuelt. Både sangernes mimik, de flotte kostumer fra tiden og hele folkelivet med de dygtige drenge i koret og garden står desto klarere på kridhvid baggrund.

Og det viser sig samtidig som lidt af en tryllekunst. Selv om man sidder under åben himmel, tænker man ikke et sekund på de kølige omgivelser – simpelthen fordi man har noget endnu koldere lige for øjnene!

»La bohème« ender tragisk. Mimi er brystsyg og dør i sin kaneseng. Opera Hedeland har til gengæld en overraskelse klar i sidste minut.

Af sted til en aften med masser af sort på hvidt og skønsang mellem tusinder af sjælevenner!

 

Hvem: Adam Frandsen, Hamida Kristoffersen, Jakob Vad, Aleksander Nohr, Andreas Franzén, Elisabeth Meyer og Jakob Bloch Jespersen samt Collegium Musicum, Lille MUKO, Roskilde Domkirkes drengekor og Roskilde gardenHvad: "La bohème" af Giacomo Puccini. Instruktion: Lars Rudolfsson. Direktion: Henrik Schaefer. Kostumer: Kersti Vitali-Rudolfsson. Lysdesign: Linus Fellbom.
Hvor: Opera Hedeland, fredag. Spilles igen fredag 18. og lørdag 19. august.