To hjerter, et brand: »Brangelina var vel det eneste, der holdt USA sammen«

Brad Pitt og Angelina Jolie skal skilles. Deres korte ægteskab bragte bud om en bedre verden. Og deres »match made i heaven« er vendt til skilsmissen fra helvede.

Foto: POOL
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Los Angeles kl. 7.28 lokal tid.

TMZ breaker en rystende nyhed: Brad Pitt og Angelina Jolie skal skilles. Et brand ved navn »Brangelina« vil snart være en saga blot.

Los Angeles kl. 7.43 lokal tid.

Et jordskælv af størrelsen 3,1 på den åbne richterskala rammer millionbyen. Indbyggerne får sig lidt af en morgenforskrækkelse. Nogle har verdens undergang i tankerne.

Amerikanske komikere får hurtigt antydet en forbindelse mellem tirsdagens to naturkatastrofer. Kloden må slet og ret have hørt om den forestående skilsmisse. Og rystet af ærgrelse!

»Brangelina var vel det eneste, der holdt USA sammen«, skriver skuespilleren Josh Gad på Twitter.

Indehavere af en konto på Facebook opdaterer med bemærkninger som »Brad Pitt er tilbage på markedet!« eller »Jeg er ledig, Angelina!«

Og realitystjernen Spencer Pratt kommer på banen med en joke i den ondere ende af skalaen: »Jeg føler med alle de børn, der nu ikke vil blive adopteret af Brangelina«. En henvisning til parrets seks arvinger. Tre af dem adopterede.

Netop børnene har ifølge vedholdende rygter været en af separationens vigtigste årsager. Angelina Jolie er efter sigende blevet træt af ægtemandens vedholdende misbrug af sprut og stoffer. Et misbrug, Brad Pitt benægter.

Pitt får angiveligt også raserianfald af og til - hvilket fruen ikke vil udsætte de små børn for. Ingen af dem har sagt noget officielt om skilsmissegrunden endnu. Kun at den bygger på en permanent »uforsonlighed« mellem de to parter. Og at Angelina tog beslutningen »af hensyn til familiens ve og vel.«

Men hun har nu krævet fuld forældremyndighed over alle seks børn.

Ikke kun pladder

Når medier i selv den seriøse ende finder skilsmissen interessant, er det, fordi ægteskabet var interessant.

Brad Pitt blev kendt midt i 1990erne med spillefilm som »Seven« og science-fiction-klassikeren »12 Monkeys«. Chaufførsønnens umiddelbare charme og hjerte for afvigende karakterer gjorde ham hurtigt til et af Hollywoods hotteste navne.

Han har datet talløse kolleger på de celebre filmsæt gennem årene, men kun været gift to gange. Første gang var med Jennifer Aniston - kendt fra sitcomserien »Friends«. Ægteskabet varede fra 2005 til 2010.

Men selv om Brad og Jennifer altså ikke er gift længere, har de holdt kontakten. De tjekker jævnligt op på hinanden, har Brad sagt. At ekskonen følger Brads seneste skilsmisse med særlig opmærksomhed og kan have haft en aktie i den, er et af Hollywoods mere livskraftige rygter.

Angelina Jolie slog tidligt sine filmfolder i selskab med faderen Jon Voight og blev hvermandseje som actionheltinden Lara Croft i »Tomb Raider« fra 2001. Den indfødte californier har også trådt frem som både instruktør og producent og fået stor succes med mere socialt bevidste værker.

Hun har været gift i alt tre gange, herunder med briten Jonny Lee Miller og frem til 2003 med den noget urolige Billy Bob Thornton.

Brad og Angelina mødte hinanden under indspilningen af actionkomedien »Mr. & Mrs. Smith« i 2004 og dannede officielt par næsten med det samme. De giftede sig ti år senere ved en privat ceremoni på deres fælles vingård i det sydfranske.

Men deres forhold har altid været lidt mere end det sædvanlige fling mellem blitzbuddies. Og deres ægteskab har ikke kun været mellem to parter i et »power couple«. Det har i samme grad handlet om verdens frelse.

Dyrt familiealbum

Selve begrebet »Brangelina« findes allerede i amerikanske medier fra foråret 2006. De to stjerner har fra dag ét været et helt varemærke sammen. Et brand.

Da datteren Shiloh Nouvel Jolie-Pitt blev født i maj 2006 - parrets første af egen avl - blev hun kaldt verdens vigtigste celebritybarn. Fotografierne af den lille blev afhændet for godt 27 mio. kr. til tidsskriftet People. Vel at mærke kun de første fotografier og kun til brug på amerikansk jord. De internationale rettigheder gik til People! for godt 23 mio. kr.

Parret donerede samtlige indtægter fra salget af billeder til velgørende formål. Op mod 100 mio. kr. i alt.

Og hvis man ikke allerede havde fået nok, kunne man også se babyen på Madame Tussauds i New York. Shiloh var altså optaget i et vokskabinet kun to måneder gammel. Som den yngste nogensinde.

Men internettet fik for alvor fart i de år. Resten af verden havde for længst overhalet udgaven i voks. Kreative hoveder gik amok i diverse grafikprogrammer og udtænkte adskillige bud på det vigtigte spørgsmål: Hvordan ville Brad Pitt og Angelina Jolies fælles gener tage sig ud? Sådan efter den rigtige fødsel?

Interessen for Shiloh blev sådan set kun overgået ved fødslen af tvillingerne Knox Léon og Vivienne Marcheline i juli 2008. De glade forsældre solgte igen rettighederne til henholdsvis People og Hello! og krævede op mod 95 mio. kr. for dem. Og pengene gik igen til værdigt trængende. Prisen er i øvrigt rekord for et kendisfoto nogensinde - ikke engang Lady Diana kunne være med her.

Godgørende organisationer vil i det hele taget begræde separationen mere end nogen. Den kvarte milliard fra parrets familiealbum er peanuts i forhold til værdien af alt det andet.

Brad Pitt havde længe før ægteskabets indgåelse været aktiv i alt fra kampen mod AIDS til forskning i stamceller. Angelina Jolie er særligt engageret i flygtninges vilkår og har siden 2001 været Goodwill Ambassador i FN-organisationen UNHCR.

Og deres velgørende engagement er kun taget til i årene som mand og kone. Han har støttet eksempelvis Læger Uden Grænser med store midler og forsvaret homoseksuelles rettigheder. Hun har gjort opmærksom på de forfærdende forhold for børn i diverse krigszoner og sat fokus på voldtægt som grusomt våben i konflikter.

Parret stod også tæt i dønningerne efter hendes præventive operation mod brystkræft i februar 2013 og efterfølgende fremstød for kvinders ret til selvbestemmelse over egne krop verden over.

Deres ægteskab har været et eksempel på det, filosoffer kalder emergens. Helheden har været større end summen af de enkelte dele. Til gavn og glæde for mange.

Ægteskabet mellem Brad Pitt og Angelina var i den forstand et »match made in heaven«. Deres skilsmisse styrer til gengæld allerede mod helvede.

Rygtebørsen på TMZ har tætte kontakter til særligt hans side og fremstiller hendes anklager om voldsomme udbrud af vrede som ondsindet opspind.

»Jeg er tværtimod en både kærlig og hengiven far og ville aldrig udsætte mine børn for noget farligt« siger han.

Brad Pitt ville heller ikke overlade forældremyndigheden til ekskonen alene. Rygterne om stofmisbrug blev ikke kommenteret.

10 tweets om bruddet mellem Jolie og Pitt

»Brad og Angelina. Hvordan skal jeg kunne gå på arbejde i dag?«

Christine »Chrissy« Teigen, model

»Servicebesked til alle tøser: Brad Pitt er officielt single«

Brandi Glanville, realitystjerne

»Alle virker alvorlige som et hjerteanfald når de tror, de har en chance«

Questlove Gomez, musiker

»Det er da sørgeligt med Brad og Angelina. Men det kommer så heller ikke os ved«

Boy George, musiker

»@CNN Priorities«

Susan Sarandon, skuespiller. En opfordring til at fjerne skilsmissen som tophistorie

»Er intet helligt længere?«

Daily Mail, dagblad

»Kærligheden er død«

Jezebel, blogger

»Brangelina varede ikke evigt. De gør ægteskabet mellem regeringen og olieindustrien heller ikke. Take action.«

Greenpeace

»Lærer på London School of Economics skilles fra skuespillermand«

City A.M, dagblad. En henvisning til Angelina Jolies stilling som gæsteprofessor

»I blame Donald Trump«

Piers Morgan, studievært