To bud på danske sange

Anne Dorte Michelsen og RadioUnderholdningsOrkesteret dykker på hver sin udgivelse ned i den danske sangskat, der er så rig på kulturel arvemasse.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danske sange

Sangerinden Anne Dorte Michelsen har ret, når hun siger, at der er en ro og en vedkommenhed i de gamle sange og salmer fra den danske skattekiste, som hun har sammensat og fortolket på et nyt album.

Og man forstår hende så udmærket, når hun hæfter sig ved, at de udvalgte ord og toner i sig selv formidler en følelse af sammenhæng og fællesskab. Jeg vil uden blusel påstå, at det netop er sange som f.eks. »Den Danske Sang«, »Danmark Nu Blunder Den Lyse Nat« og »Der Er Noget I Luften«, der gør os danske. I dem ligger den kulturelle arvemasse, der er afsættet for vores selvforståelse. Tre styk hver morgen i et halvt år på højskolebænken. Side om side den smukkeste vemod, uskyld, håb, historie og kærlighed. Tro mig, det var kernesundt.

Og netop derfor er det såre skuffende, at Anne Dorte Michelsen i sine fortolkninger blot evner at formidle sangene og salmerne med sin vanlige efterårstristesse. Uden glød, uden nerve, kun nedtur og klagesang forstærket af strygere. Det virker ikke, som om Anne Dorte Michelsen er følelsesmæssigt forbundet til materialet. Og derved fremstår udgivelsen, som om den er tilblevet for hendes ører alene, hvilket er ærgerligt, fordi formidlingsperspektivet i en udgivelse som denne er langt det vigtigste.

Det er det også på endnu en CD i samme boldgade udsendt af RadioUnderholdningsOrkesteret i samarbejde med diverse gæstesolister. »Danmark Dejligst« hedder den, og består af danske sange fra Jeppe Aakjærs »Jens Vejmand« til Kim Larsens »Om Lidt« udvalgt af bl.a. Lars H.U.G., Alberte og Thomas Blachman.

Det er landets bedste bluessanger, Povl Dissing, der fortolker »Jens Vejmand«. Tak for det. For så godt som alle andre end Dissing ville have udstillet egne mangler over for Aakjærs fantastiske ord. Men ikke Povl Dissing, der snarere ender med at blive ét med tekstens forfatter i de stemningsfulde minutter. Værd at lægge mærke til er også Dissings indlevelse i B.S. Ingemanns dramatiske »Bliv Hos Os Når Dagen Hælder«, hvor orkesteret leverer en tilsvarende smuk lydside. Det er i det hele taget svært at kritisere Dissings indsats, for han har i dén grad forstået fortolkningens og formidlingens fineste kunst.

Derudover gør CDens anden hovedgæst, sangerinden Alberte, egentlig en udmærket figur, specielt på PHs »Ta' Og Kys Det Hele Fra Mig«, men sidestillet med Dissing blegner hendes knap så livagtige røst. Men det er sangerne, der bærer »Danmark Dejligst«, idet orkesterets ledsagelse er fokuseret på at holde den stilistiske overflade ren og fremdeles kunne have været spillet af hvem som helst.

Herligt er det dog at få lettet låget til den ubetalelige danske sangskat.

Anne Dorte Michelsen: »Fred Hviler Over Land Og By«. Producer: Jan Sivertsen. EMI-Medley.

RadioUnderholdningsOrkesteret: »Danmark Dejligst«. Producer: Jens Lysdahl. DR.