Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Tivoli var kun ét år gammel, da havens grundlægger, Georg Carstensen, gav sig selv en spektakulær fødselsdagsgave. En garde.
»Det er fantastisk visionært, at han har siddet der og sagt: Jeg skal have unge mennesker til at spille musik i min have!« siger Tivoli Gardens musikalske leder, Klaus Tönshoff.
Det var i 1844, og i disse dage fejrer verdens ældste ungdomsgarde sin 170 års fødselsdag for fuld udblæsning. I eftermiddag kl. 16 med fødselsdagsmarch gennem Strøget – knap 100 raske drenge i røde uniformsjakker og sorte bjørneskindshuer.
Nu kan piger også søge optagelse
Gennem alle årene har Tivoli Garden været forbeholdt drenge, men den tid er snart slut. Ved næste optagelsesprøve – i juni 2015 – kan piger for første gang søge ind på lige fod med drenge.
»På den tid, da Georg Carstensen stiftede Tivoli Garden, var det simpelthen utænkeligt at have piger med. Piger kunne ikke spille – og slet ikke gå i lange bukser,« siger Klaus Tönshoff. Men det kan de nu.
»55 procent af de børn mellem otte og 16 år, der spiller et blæseinstrument, er piger. Så hvis man ikke vil have piger med i garden, udelukker man mere end halvdelen af de mulige kandidater,« siger han.
»Tivoli Garden er meget stærkt inspireret af Den Kongelige Livgarde, og derfor har det gennem årene været nemt at sige, at når der ikke var piger i Livgarden, så skulle der heller ikke være det i Tivoli Garden. Men nu har der faktisk de sidste 20 år været kvinder i Livgarden, både som værnepligtige og som ansatte musikere i musikkorpset, så mon ikke det er på tide, at piger også kan nyde godt af de tilbud og muligheder, der er her Tivoli Garden.«
Ønsket om også at optage piger skyldes ikke manglende interesse for Tivoli Garden fra drengenes side. Tværtimod, understreger Klaus Tönshoff, og der er heller ikke planer om at udvide medlemstallet.
»Vi har stor søgning og må hvert år sige nej til rigtig mange. Men hvis vi kan få endnu større søgning, kan vi hæve niveauet endnu mere og give en endnu bedre uddannelse til dem, der er motiverede, uanset om de er drenge eller piger,« siger han og understreger, at de piger, der fremover optages i garden, selvfølgelig skal indordne sig gardens uniformering.»Der bliver ingen plisserede nederdele, det bliver den originale 100 år gamle uniform til pigerne også – ligesom i Livgarden,« siger han.Mellem 40 og 50 håbefulde unge går hvert år i juni til optagelsesprøve i Tivoli Garden i håb om at få én af de 14-17 pladser, der skal normalt besættes. Når der næste år åbnes for piger, forudser Klaus Tönshoff, at søgningen vil stige betydeligt, måske helt op til 100 ansøgere.
Nyt ledelses-team
Beslutningen om at optage piger i garden er ikke den eneste radikale ændring i Tivoli Garden her i jubilæumsåret. Efter afskeden i januar med gardens øverste chef gennem næsten 40 år, Sven Hansen Heidelberg, er der indført en ny, flad ledelsstruktur med et team bestående af fem ledere med hver deres ansvarsområde, men med fælles ansvar for at få hverdagen til at fungere.
»Tivoli Garden oplever i disse år en glædelig og markant stigning i efterspørgslen på særarrangementer og opgaver både i og uden for Tivoli. Med et fælles ledelsesteam, hvor der er flere til at træffe beslutningerne, kan man afvikle disse ting hurtigere,« siger Klaus Tönshoff, der med sig i teamet har projektleder Lars Søgaard, Jesper Herzberg, der leder Tambourkorpset, Merete Garval med ansvar for kommunikation og Pia Tripsen, der holder styr på uniformerne, en betydelig opgave med 100 drenge i konstant voksealder.
»Jeg synes, vi har haft meget held med denne struktur, hvor vi – ligesom i erhvervslivet – lægger beslutningerne ud der, hvor kompetencerne er,« siger Klaus Tönshoff.Tivoli Garden består af knap 100 drenge – og fra næste år altså også piger – i alderen 8-16 år. Der er 50 medlemmer i musikkorpset, 25 medlemmer i tambourkorpset, som spiller marchfløjte og trommer, og ca. 20 i den såkaldte fanevagt, der med gevær ved skulder har til opgave at passe på gardens fane.
Danmarks ældste musikskole
Alle medlemmer kan få musikundervisning på Tivoli Gardens musikskole, som er Danmarks ældste, oprettet i 1909.
»De seneste 40 år har vi haft professionelle musikere, der underviser på hvert sit instrument. I dag har vi 11 faglærere, som giver alle de spillende drenge en halv times soloundervisning hver uge,« fortæller Klaus Tönshoff.Undervisningen er gratis, men til gengæld forpligter drengene sig til at deltage i gardens marcher og koncerter i Tivoli plus de stadig flere andre arrangementer, garden hyres til. Det kan f.eks. være modtagelse af udenlandske gæster i lufthavnen, åbning af en udstilling sammen med Dronning Margrethe eller koncerter rundt om i ind- og udland. Gennem årene har Tivoli Garden besøgt så forskellige destinationer som USA, Japan, Kina og en lang række europæiske lande – foruden de fleste danske købstæder. Til maj næste år deltager den i et stort internationalt tattoo i Sverige.
»I sæsonen kan de unge godt have en arbejdsuge herinde på 16-20 timer her i Tivoli,« siger Klaus Tönshoff. »Ud over undervisning og prøver har vi i højsæsonen har vi to parader hver onsdag, lørdag og søndag. Det tager tid, men de unge de synes jo også, det er sjovt. Det skal være lysten, der driver værket. Derfor er det også så vigtigt, at de unge er trygge og har det godt.«
Han er selv gammel tivoligarder, startede som 10-årig i 1985 og er i dag klarinetist i DR SymfoniOrkestret ved siden af jobbet som musikalsk leder i garden.
Det anslås, at 25 procent af blæserne i de danske professionelle orkestre har en fortid i Tivoli Garden. Men også folk i andre fag profiterer af den arbejdsdisciplin, de har opnået gennem deres tid i garden.
»Man kan sammenligne Tivoli Garden med Det Kongelige Teaters balletskole. Begge er super elitære,« siger Klaus Tönshoff. »Der skal være plads til mangfoldighed, og vi vil gerne præge de unge gennem moti- vation og kærlighed til musikken. Men det er også en skole, hvor man forventer resultater hele tiden. Til gengæld får de unge en række oplevelser, som deres jævnaldrende ikke får.«