Tivoli ser ud til at vinde støjkrigen i København

Lydniveauet til Fredagsrock i Tivoli har i årevis været udsat for hård kritik. Både fra koncertgængeren, der har kritiseret lydkvaliteten og det lave lydniveau, og naboerne, der fredag efter fredag generes af støj fra koncerterne. Nu tegner det til, at koncertgængerne og Tivoli ender som vinderne i støjkrigen.

»Det er ikke bare en lille smule mere støj, der vil komme. Vi ved godt, at vi ikke slipper for larm. Men der er også en grænse, og vi har ikke lyst til at acceptere mere larm, end der er nu,« siger beboer Per Stahl Skov. Fold sammen
Læs mere
Foto: Torben Christensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Radikale Venstre i Københavns Borgerrepræsentation ønsker at tilgodese koncertgængerne til Fredagsrock i Tivoli, når de torsdag vil drøfte muligheden for at holde ti koncerter med et decibelniveau ved nærmeste beboelse på 70 i jubilæumsåret 2018 samt ti koncerter med et decibelniveau på 65. Den nuværende decibelgrænse for Tivolis koncerter er 60.

Samtidig vil partiet at undersøge, om der kan udarbejdes en ny miljøgodkendelse for Tivoli, så haven fremover kan afholde koncerter med et højere lydniveau end det nuværende på 60 decibel.

Anna Mee Allerslev, Beskæftigelses- og Integrationsborgmester og medlem af Københavns Borgerrepræsentation (R), siger til TV 2 Lorry, at partiet forventer et flertal, når forslaget kommer til afstemning torsdag.

Københavns overborgborgmester, Frank Jensen, oplyser samtidig til Ekstra Bladet, at han ikke vil afvise, at et højere lydniveau til Fredagsrock i Tivoli kan komme på tale, hvis der kan findes et flertal, der vil arbejde for at ændre den nuværende miljøgodkendelse.

Dermed ser det ud til, at Tivoli efter mange års kamp nu får lov til at skrue op for lyden til deres koncerter på Plænen. Tivoli har ellers gentagne gange mødt massiv kritik, fordi lydniveauet og lydkvaliteten til Fredagsrock i Tivoli ifølge kritikerne var for ringe. Nikolaj Koppel, underdirektør for kultur i Tivoli, siger til Berlingske, at løsningen på det problem er et højere lydniveau.

»Det korte svar er, at lydniveauet til nogle koncerter i dag er for lavt. Hvis man sammenligner os med andre udendørskoncerter i København, ligger de typisk fem til ti decibel højere,« siger Nikolaj Koppel og understreger, at det er sammenligneligt, fordi lydniveauet måles ved nærmeste nabo.

»Hvis lydniveauet hæves, vil vi kunne levere en bedre koncertoplevelse. Vi har en begrænsning, og det giver en masse utilfredshed hos 500.000 musikglade københavnere og turister - og for den sags skyld også anmelderne. Og i sidste instans går det også udover artisterne, som ikke kan levere den kunst, de gerne vil.«

Både koncertgængere og kunstnere ønsker lydniveauet i Tivoli højere. Over 100 danske kunstnere har tilkendegivet deres støtte, ligesom 10.431 danskere i en ikke-repræsentativ stikprøve, som Tivoli har foretaget gennem Facebook, ønsker lydniveauet hævet.

Men selv om mange hilser højere lyd til koncerterne i forlystelsesparkerne velkommen, er der kritiske røster, som ikke ser højere volumen som en god løsning.

Per Stahl Skov er medlem af foreningen Tivolis Naboer, som kæmper for et lavere støjniveau i Tivoli, og som repræsenterer omkring 25 lejlighedsopgange i nærheden af haven.

De har ingen glæde ved koncerterne, som resulterer i støjgener. Han oplyser, at foreningen har rettet henvendelse til medlemmer af Københavns Borgerrepræsentation med henblik på at sikre, at et højnet lydniveau bliver en realitet. For højere lyd i Tivoli vil betyde større gener for beboerne.

»Det er ikke bare en lille smule mere støj, der vil komme. Vi ved godt, at vi ikke slipper for larm. Men der er også en grænse, og vi har ikke lyst til at acceptere mere larm, end der er nu,« siger Per Stahl Skov.

Han mener, at Tivoli skal arbejde for at sikre bedre tekniske løsninger i stedet for blot at skrue op.

Nikolaj Koppel siger, at de har mange tiltag for at dæmpe støjen og begrænse generne for naboerne. Men han siger, at det ikke er muligt at sikre lydkvaliteten på anden vis end at hæve lydstyrken.

De har undersøgt muligheder for at gøre lyden bedre uden at hæve lydstyrken. Han siger, at de hvert år optimerer lyden, fordi de ikke har købt udstyr, men lejer sig ind på de bedste lydsystemer, som samtidig sikrer Tivoli og naboerne den bedst mulige begrænsning af lyden.

»Vi er helt med på at indgå i en dialog med naboerne,« siger han.

Thomas Brögger stiftede foreningen Tivolis Naboer, men som konsekvens af megen støj i bykernen er Thomas Brögger flyttet fra Indre By.

Han skriver i en mail til Berlingske, at »det er ret problematisk, det som Københavns Kommune og Tivoli lægger an til her.«

Han har tidligere rettet kritik af lydniveauet i dagspressen, da lydniveauet har været til diskussion talrige gange før. Og han har før rettet henvendelse til kultur- og fritidsborgmester Carl Christian Ebbesen (DF) og Teknik- og Miljøborgmester Morten Kabell (EL).

»Fyrværkeriet, de kørende forlystelser og fredagsrocken giver samlet set et meget massivt støjniveau ovre hos os. Før var de kørende forlystelser placeret i et andet område og var ikke så intensive, og man havde slet ikke fredagsrock-koncerterne. Samtlige af de her miljøgodkendelser er givet, uden at lokalområdet har været involveret overhovedet,« udtalte Thomas Brögger til Politiken tilbage i 2015.

I maj 2015 fik Tivoli tilladelse til at skrue op for lyden ved ti koncerter, men tilladelsen blev trukket tilbage, efter den blev underkendt i Natur- og Miljøklagenævnet..