Tivoli fordobler musikaktiviterne

Publikum på scenen, gæster fra det store udland, dans med design af Dronningen - den kommende sæson i Tivoli tegner livfuld.

Britiske Jamie Cullum optræder på Plænen i Tivoli i forbindelse med Copenhagen Jazz Festival. (arkiv) Fold sammen
Læs mere
Foto: Lars Helsinghof Bæk

Der er gynger og karruseller - og nu også Fatamorgana for vovehalsene!
Tivoli blev gode venner med Københavns Kommune og får den 45 meter høje forlystelse færdig til åbningen 6. april.

Haven er klar med sæson nummer 173 og har passende nok også åbent 173 dage i år.

 

Danmarks største turistattraktion byder som altid på både gammelt og nyt. Et af de nye tiltag er amerikansk inspireret mad ved Adam og James Price. Et andet er tre øl med fokus på havens særlige botanik.

Klassisk og rytmisk musik står Tivoli i et halvt hundrede millioner. Om de røde tal vendes til sorte et andet sted i regnskabet, har aldrig stået klart. Men musikken er en vigtig del af havens branding og har endda fået ekstra midler i den kommende sæson:

Haven har op mod dobbelt så meget musik som sidste år - faktisk hele 275 timer i alt.
Konceptet med én slags musik til hver ugedag fortsætter. Onsdag er for eksempel dedikeret til jazz i år.

En anden nyhed bliver familiearrangementet ved navn "Champagnegaloppen": Børn og voksne kan stille ved springvandet hver søndag kl. 14 og følge med Tivoli-Garden rundt. Resulatet er en halv time lang karavane gennem akvariet og koncertsalen. Et musikmøde med vægt på det aktive og sanselige.

Fra fjerne egne

Elskere af orkestermusik kan også glæde sig til gæstespil fra mere eller mindre fjerne egne. Tilbud af den slags har ellers været på tilbagetog i de senere år. Store orkestre koster nemt en halv million i indkøb. Men sæsonen er lovende på det punkt:

National Youth Orchestra of the USA kommer for eksempel 24. juli. Og hvis orkestrets navn ikke lige ringer, så gør dirigenten og solisten nok: Valery Gergiev leder slagets gang og har selveste Denis Matsuev med på klaver.

Gæsterne den 26. august bliver Minnesota Orchestra under ledelse af finske Osmo Vänskä - hvis efternavn i øvrigt udtales "Vanska". Solisten i Sibelius' violinkoncert den aften er den kontroversielle Pekka Kuusisto. I runde tal den mærkeligste og mest kompromisløse af alle violinvirtuoser.

Eller hvad med Budapest Festival Orchestra den 28. august! Den legendariske gruppe dirigeres af vor næsten egen Adam Fischers berømte bror, Iván Fischer. Og både mezzoen Gerhild Romberger og Københavns Drengekor medvirker - takket være en indsats fra allestedsnærværende Michael Bojesen. Værket vil være Gustav Mahlers størst tænkte værk: Den halvanden time lange og himmelske symfoni nummer tre. Tivoli kunne meget vel skrive dansk musikhistorie den aften.

Også tre solister kaster udenlandsk stjernestøv over Tivolis koncertsal: Emanuel Ax spiller klaver den 6. juni. Brooklyn Rider optræder 1. september med svenske Anne Sofie von Otter - det var den strygekvartet, der forgyldte premieren på "Johannespassionen" af Sandström forleden.

Og canadiske Angela Hewitt trakterer så tangenterne den 6. september og vil efter sigende holde sig til et program kun med Johann Sebastian Bachs musik. Det kan ikke gå galt.

Publikum på scenen

 

En af programchef Maria Frejs opfindelser er koncerter med publikum på scenen. Serien hedder "I centrum" og lader omkring 300 lyttere tage plads lige omkring salens flygel. Man kan altså komme meget tæt på herboende Marianna Shirinyan og gæster som skuespilleren Lars Mikkelsen og violinstjernen Isabelle van Keulen.

Får man opera nok? Genren har i nogle øren været en smule underprioriteret siden Henrik Engelbrechts afgang som musik. Men selv om fire arrangementer i serien "Store stemmer" stadig ikke lyder af meget, skal man lede længe efter mere spændende navne. Tag bare besøget af amerikaneren Sarah Coburn den 25. juni i højdepunkter fra "Othello", "Barberen i Sevilla, "Ariadne på Naxos" og "Romeo og Julie" med flere.

This template (BMExternalArticleBundle:Content\ExternalArticle:Embedded/small.html.twig) should be overridden!

Og årets tilbud for de danseglade må være "Askepot": Forestillingens musik er skabt til lejligheden af Oh Land. Kostumerne er designet af Hendes Majestæt Dronning Margrethe. Det hele får premiere på Pantomimeteatret 25. juni.