Tivoli fejrer jubilæum med historisk stort program

Nyt komisk sommershow, kabaret om historiske divaer og gæstespil af New York City Ballet er nogle af tilbuddene i Tivolis 175 års jubilæumsprogram.

»Mor og far sidder i grøften« er titlen på et helt nyt, komisk sommershow med (fra højre) Peter Frödin, Kirsten Lehfeldt, Mia Lyhne og Anders W. Berthelsen, som Tivoli præsenterer i jubilæumssæsonen 2018. Yderst th. Tivolis underdirektør for kultur, Nikolaj Koppel. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen

Der bliver lejlighed til at møde en lang række populære danske kunstnere – Birgitte Hjort Sørensen, Anders W. Berthelsen, Mia Lyhne, Kirsten Lehfeldt, Rasmus Botoft, Peter Frödin, Bodil Jørgensen, Caroline Henderson, Stig Rossen m.fl. foruden gæstespil af et af verdens højest profilerede balletkompagnier, New York City Ballet under ledelse af danske Peter Martins, når Tivoli næste år fejrer sit 175 års jubilæum.

Programmet for jubilæumssæsonen blev tirsdag eftermiddag – på havens 174 års fødselsdag – præsenteret ved et festligt arrangement i Glassalen. Og Nikolaj Koppel, under-direktør for kultur, lagde ikke skul på, at det skarpe hjørne skal benyttes til at tage endnu et vigtigt skridt i retning af at opfylde ambitionen om at gøre Tivoli til en helårsforretning.

»Vi præsenterer et mix af genrer – musikteater, skuespil, koncerter, shows og meget andet – som skal udgøre grundlaget for at slå vores hidtidige publikumsrekord på 363.000 solgte billetter. Næste år sætter vi 465.000 billetter til salg, så der bliver fuld tryk både på salenes kunstneriske output og ikke mindst på strategien om at virke året rundt,« sagde han. »Med undtagelse af nogle få uger i januar og februar er vi totalt booket i både Koncertsalen og Glassalen hele året.«

Sæsonen indledes allerede i januar med musicalen »Chess« i Koncertsalen – for første gang sunget på dansk – med Stig Rossen og Xenia Lach-Nielsen i hovedrollerne. Og i marts indtager »Rytteriet Live« med Martin Buch, Rasmus Botoft og Bodil Jørgensen Glassalen med deres første show i fire år.

Glassalen danner også rammen om to af jubilæumssæsonens andre store satsninger.

Dels komedieshowet »Mor og far sidder i Grøften« med Peter Frödin, Kirsten Lehfeldt, Mia Lyhne og Anders W. Bertelsen, der i anledning af de 175 år skal kaste lys over nogle af Tiviolis »dystre hemmeligheder« – f.eks. hvad der egentlig er blevet af alle de børn, der aldrig dukkede op igen, når far og mor var færdige med at sidde i Grøften.

Og dels kabareten »Divaer i Glas«, der med bl.a. Caroline Henderson, Birgitte Hjort Sørensen og Cecilie Stenspil på scenen skal genoplive Tivoli Varietéens storhedstid i efterkrigsårene, hvor legendariske kvinder som Josephine Baker, Ella Fitzgerald og Marlene Dietrich var stjerner i Glassalen år efter år.

Det er Caroline Henderson, der har fået idéen til kabareten takket være en mangeårig fascination af de gamle divaer.

»Jeg har selv sunget i Glassalen mange gange og gået backstage og kigget på billederne af både de danske og ikke mindst udenlandske stjerner,« fortæller hun. »De har en fascinerende historie, som nogle gange nærmest har været liv og død. De var alle enere, der stak ud i deres tid. Kunstnere med et budskab, som turde gå mod strømmen, væk fra det traditionelle og gængse.«

Publikum må til gengæld undvære revyen »TamTam i Glassalen«, der har spillet de seneste tre år. Tivoli valgte tidligere i år at opsige samarbejde efter skuffende billetsalg.

»Det er en svær øvelse at lave revy, og selv om det gik udmærket, gik det ikke helt, som vi havde håbet besøgsmæssigt. Så nu prøver vi noget helt andet,« siger Nikolaj Koppel.

I Koncertsalen fejres 175 års jubilæet med danmarkspremiere i marts på en musicalversion af filmklassikeren »Midt om natten«. Manuskriptforfatter og sceneinstruktøre Heinrich Christensen har skrevet en ny ramme- historie, der fører handlingen helt frem til i dag med de muligheder, det giver for at se den gamle historie fra 1980erne i et nyt perspektiv, samtidig med at man genoplever de mange populære sange fra Kim Larsen.

Endelig lægger Koncertsalen gulv til årets store gæstespil med New York City Ballet, der får premiere på selve jubilæumsdagen 15. august 2018 og opfører i alt syv forestillinger.