Titanic-instruktør vil dykke 11 km ned

James Cameron planlægger at blive den tredje i verden, der når havets dybeste punkt - Marianergraven.

James Cameron kan ikke kun instruere film, han kan også dykke. Fold sammen
Læs mere
Foto: PHIL McCARTEN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Han gav os Arnold Schwarzenegger som dommedagsmaskine i filmene om »Terminator«. Skabte et gennembrud inden for moderne filmteknologi med 3D-filmen »Avatar«. Og han var manden bag den hidtil mest populære filmatisering af historien om Titanics forlis, som indbragte 11 Oscar-stauetter.

James Cameron kan noget med store filmoplevelser. Men nu er det ikke kun på lærredet, han vil skabe revolutionerende ting, der sætter sit præg på historien. For han vil dykke dybt. Rigtig dybt. Helt ned til verdens dybeste punkt, som ligger 11 kilometer under Stillehavets overflade og kaldes Marianergraven.

3D-film på vej

Han har netop fuldført et testdyk, hvor han nåede otte kilometer ned, og ifølge ham selv er han ikke langt fra at gå hele vejen og dermed blive det kun tredje menneske i verdenshistorien, der når ned i det kulsorte dyb.

Og hvad er så meningen med dette projekt, fristes man til at spørge. Der skal laves film, naturligvis. Nærmere bestemt en 3D-dokumentar baseret på dykket.

- Vores mål er at skabe en videnskabelig arv til de kommende generationer. Og så er det for at inspirere folk verden over til at tage del i udforskningen sammen med os på internettet gennem de produkter, vi kommer til at producere, siger James Cameron til BBC News.

Kapløb om æren

Han er ikke ukendt med at dykke dybt for derefter at skrue en film sammen om det. Da han lavede Titanic, besluttede han at dykke ned til Titanic-vraget for at skabe en mere virkelig og troværdig oplevelse for de mange biografgængere. Denne gang er det dog noget dybere, og trykket på det dybeste sted er 1.072 gange højere, end det tryk, vi til dagligt befinder os i på landjorden. Derfor skal der selvsagt et avanceret maskineri til, før det kan lade sig gøre at komme derned. Det kommer til at foregå i en enmands-ubåd kaldet »Deepsea Challenge«, hvor James Cameron selv vil tage plads.

Men der ikke tid til at hvile på laurbærrene, hvis han vil have en plads i historien, for han er nemlig ikke alene i kampen om at blive kun det tredje menneske, der rammer bunden. Han har fået prominent selskab af den britiske rigmand bag Virgin-koncernen, Richard Branson, som står bag et lignende projekt.

Du kan også dyste mod Cameron

Hvis du selv får lyst til at udforske Marianergraven, så er det slet ikke sikkert, at det er så umuligt, som det umiddelbart lyder. Det kræver dog en velpolstret pengepung. Det amerikanske firma Triton Submarines planlægger nemlig ifølge BBC at bygge en u-båd, der kan tage turister med ned i dybet.

Prisen? Den er såmænd på 250.000 dollars per person.