Tintin en eventyrerefter dansk forbillede

Det er »sandsynligt«, at danske Palle Huld inspirerede Hergé til at tegne Tintin, lyder det nu fra verdens førende Tintin-ekspert. Dermed giver han fornyet luft til teorien om Hulds betydning for tegneseriekunsten.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det var i 1928, at den 15-årige Palle Huld foran hundredvis af andre drenge vandt en konkurrence i dagbladet Politiken om at rejse verden rundt for at se, om man kunne gøre det hurtigere end Jules Verne.

Han tilbagelagde rejsen på kun 44 dage, og bagefter blev han modtaget som en helt på Rådhuspladsen, hvor titusindvis af mennesker stimlede sammen for at hylde ham for bedriften.

Historien om Palle Huld blev trykt i aviser verden over, og hans bog om oplevelserne blev oversat til 11 sprog og udgivet i mindst lige så mange lande. I Frankrig og Belgien allerede i oktober 1928.

Blot tre måneder senere fik det, som skulle vise sig at blive verdens mest populære tegneserie, premiere i den katolske avis Le vingtième siècle. Tintin hed serien skrevet og tegnet af den 21-årige Hergé og den handlede om en frisk, drenget reporter, som rejste verden rundt. Den første rejse gik til Sovjet, og senere skulle Tintin komme til at rejse til USA, Congo, Kina og mange andre steder.

I dag regnes Tintin med 250 millioner solgte albummer som verdens bedste og mest indflydelsesrige tegneserie, og Hergé regnes for et fyrtårn i kunstarten, hvor han både skrev historierne og inspirerede generationer af tegnere med sin klare streg.

Huld og Tintin

Sammenfaldene mellem virkelighedens Palle Huld og figuren Tintin er mange. Palle Huld var 15 år, da han rejste verden rundt. Tintin skal forestille at være 16 eller 17 år og blev aldrig ældre. Huld skrev hjem og tog billeder på sin tur, og Tintin er reporter med samme gøremål. Huld var spejder, og Hergé var spejder. Hulds røde hår var tjavset, og han gik i plus fours, lang frakke og havde ofte ternet tøj på. Det samme gælder Tintin.

Og verdens førende Tintin-ekspert, belgiske Philippe Goddin, slår nu fast, at det er »sandsynligt«, at Hergé lod sig inspirere af Palle Hulds verdensomrejse i 1928, da han i 1929 gjorde Tintin til udenrigsreporter. Han siger samtidig, at Hergé og folkene omkring ham næsten med sikkerhed lod sig inspirere af Palle Hulds triumftogsagtige hjemkomst til København, da man lod en rigtig dreng illudere tegneseriehelten Tintin, der kom hjem fra Sovjet efter hans første rejse i tegneseriens verden.

»Artiklerne om Huld var i de belgiske aviser, og hans bog har haft en gennemslagskraft med en styrke på et niveau, så Hergé kan have hørt om den. Men inspirationen behøver ikke være så direkte, at Hergé har læst om Palle Huld i avisen eller læst hans bog. Avisens chef, abbed Wallez, var en stor inspiration for den unge Hergé, så han kan også være manden, der gav Hergé ideen til at lave en serie om en ung reporter, fordi han har kendt til Hulds historie. Det er en anden mulighed,« siger Philippe Goddin, der har stået på hovedet i Hergés arkiver i ti år for at skrive syvbindsværket »Et værks kronologi«, hvor selv Hergés mindste streger analyseres.

Goddin kender godt bogen om Palle Huld, men han har ikke fundet den i Hergés arkiv.

»Men man skal ikke lægge for meget i, at Hergé ikke havde bogen om Huld, for dels gemte Hergé ikke meget af sin inspiration fra de helt unge år, som han senere fik for vane, og dels kan bøger være lånt ud og ikke leveret tilbage,« siger Philippe Goddin.

Teori fra 1988

Teorien om, at danske Palle Huld skulle være inspiration til Tintin, blev fremsat første gang i 1988. I fanudgivelsen »Les Amis d’Hergé« stillede den belgiske samler Stéphane Steeman spørgsmålet. Artiklen var illustreret af fotos fra Palle Hulds erindringer og Hergés tegninger, og ligheden er slående.

Herefter fik Palle Huld i anledningen af 80-året for Tintins fødsel hemmeligt besøg af Nick Rodwell, der er gift med Hergés enke, Fanny, og varetager Hergés arv. Sammen med advokaten Yves Février besøgte han den på det tidspunkt 97-årige Palle Huld for at høre, hvad han mente og vidste om den mulige forbindelse. Skuespilleren erklærede sig glad og overrasket, men han havde aldrig læst tegneserien og havde aldrig mødt hverken Hergé eller Tintin.

Yves Février bekræfter, at der har været trykt mindst én muligvis op til tre artikler om Palle Hulds verdensomrejse i avisen Le vingtième siècle, hvor Hergé arbejdede. Han har altså haft mulighed for at læse om Palle Huld.

»Min vurdering er, at bogen har været mere omtalt end selve rejsen. Hvis Hergé eller én i hans omgivelser har læst en artikel om Hulds rejse, ville det ikke være så vigtigt for Hergé, for han ville nok ikke så lang tid før gå og vide, at han skulle skabe personen Tintin. Men da bogen udkom i slutningen af året, hvor han skabte Tintin, tror jeg på, at abbed Wallez har haft Hulds rejser i baghovedet. Han har været imponeret af den unge fyr og de mange fotos i hans bog. Det forekommer mere logisk,« siger Tintin-eksperten Philippe Goddin.

Hyldesten

Man forsøgte også at lade Tintin komme tilbage til en hyldest i Bruxelles i skikkelse af en rigtig lille dreng med Hergé ved hånden efter det første eventyr i Sovjet. Både billederne i slutningen af »Tintin i Sovjet«, hvor Tintin modtages på Gare du Nord i Bruxelles, og scenerne som de rigtigt udspillede sig, minder meget om Palle Hulds triumftog, da han blev modtaget på Rådhuspladsen i København.

»Ja. Helt sikkert. Det har også slået mig. Der er ikke nogen som helst tvivl hos mig om, at ideen om at lade Tintin komme hjem som en rigtig dreng, stammer fra Palle Hulds hjemkomst. Ideen var nemlig temmelig original og meget forud for sin tid i 1929. Vi ved også, hvem ideen kom fra. Det var Charles Lesne. En reporter på avisen der senere blev Hergés assistent på forlaget Castermann. Hergé var ikke varm på ideen, men det var Wallez, og det blev et sandt triumftog, som man gentog efter de to næste historier,« siger Philippe Goddin.

Palle Huld døde for godt to år siden, 98 år gammel. Historien gik verden rundt selv Hérge-fondens egen hjemmeside omtalte hans død i lange artikler.

Man kan læse om hans spændende liv i en ny bog af Claus Rudbeck med titlen »Én gang eventyrer altid eventyrer«, ligesom beretningen om Palle Hulds rejse Jorden rundt er genudgivet under titlen »Jorden rundt på 44 dage«.