Til maj sker det: Gensyn med agent Cooper, The Log Lady og The Double R-Diner

Lars Rix, Kulturredaktør Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

Gensyn med agent Cooper, The Log Lady og The Double R-Diner

Til maj sker det. Tredje sæson af serien »Twin Peaks« får premiere, og nyheden om, at FBI-agent Dale Cooper returnerer til den søvnige bjergby i statens Washington, hvor mordet på Laura Palmer i sin tid skulle opklares, skabte for undertegnede et øjeblikkeligt flashback tilbage til begyndelsen 90erne.

»Twin Peaks« var dengang lidt af et fænomen og skabte et massivt hype omkring sig, lidt på samme måde som den norske serie »SKAM« - uden sammenligning i øvrigt og i langt mindre målestok - har gjort det dette efterår. Vi var en ny generation af serie-fans, der tog David Lynchs mærkværdige univers til sig. Efter 80ernes uendelige mængder af amerikansk sitcoms som »Dollars«, »The Cosby Show«, »ALF« og »Blomsterbørns Børn« var »Twin Peaks« noget nyt og andet på dansk tv.

Folk samledes i grupper for at se serien sammen og udveksle teorier om, hvem der mon var morderen, og hvem der mon havde forbindelser til hvem i det lille samfund befolket med en række helt specielle karakterer som The Log Lady, Lucy og Sherif Harry S. Truman for blot at nævne et par stykker. Der blev afholdt Twin Peaks-fester, og folk rendte rundt og sagde ”Fire walk with me” og ”a damn goodcup of coffee”, hver gang man fikskænket sig en omgang dampende hed mokka.

Jeg tror ikke, at den kommende tredje og sidste sæson vil have den helt samme indvirkning på mig, selv om jeg da helt sikkert skal se den. I dag ser vi tv-serier på en anden måde end dengang. Min generation holder ganske vist stadig rent vanemæssigt fast i flow-tv´ets faste holdepunkter. Søndag aften kl. 20 på DR1 er tidspunktet, hvor de store satsninger fra dramaafdelingen bliver vist, og her forventer vi medlemmer af familien Danmark at få leveret noget underholdning for licensen.

Men nye generationer kigger ikke nødvendigvis med her. Måske gider de end ikke at se endnu en sæson af »Arvingerne« eller »Broen«, eller hvad DR nu vælger at lægge i dette primetime-’slot’. Måske vil de se det på et andet tidspunkt, hvor der ikke er noget andet og bedre at tage sig til. Måske de hellere vil se noget på HBO, Netflix, Filmstriben, NRK eller noget helt femte. Nogle unge samles ganske givet i ’kosegrupper’ og ser SKAM sammen, men ellers er det at se tv-serier ikke længere en fælles handling, men drejer sig udelukkende om den enkeltes umiddelbare behov. Hver sin lyst – hver sin skærm.

Ikke fordi det behøver at være noget dårligt. Vi kan stadig dyrke fællesskabsfølelsen i teatret, biografen eller til en koncert, men tiden hvor hele nationen samledes om én tv-serie, er endegyldig forbi.

Jeg tror nu alligevel, at jeg vil forsøge at lokke min store datter til at hoppe med på historien om Twin Peaks og tage med på visit på The Road House, Big Ed’s Gas Station og The Double R-Diner ”where pies go when they die”, som agent Cooper siger det.