Til julebal i Brødrene Prices nisseland

Brødrene Adam og James Price dyrker den ultimative nostalgi i deres juleforestilling for hele familien, »Til julebal i Nisseland«, skabt over Kaj Engholms gamle tegneserie og Sven Gyldmarks ørehængere fra de første »Far til fire«-film.

James og Adam Price har valgt at fastholde deres musicalversion af »Far til fire« i det gamle 1950er univers med artige børn i korte bukser, fine kjoler og ankelsokker – og Far i mønsterstrikket ?slipover, som da bedstefar var ung. Her er brødrene selv gået på scenen i en kort pause i prøverne med bl.a. Niels Olsen, Henrik Launbjerg og Niels Weyde. Foto: Jonas Skovbjerg Fogh. Fold sammen
Læs mere

James Price husker tydeligt, hvordan han som dreng i begyndelsen af 1960erne søndag eftermiddage fulgtes med sin mormor hen til Jægersborg Kino, hvor de sammen så »Far til fire«.

»Der var altid sådan en dobbelt feature søndag eftermiddag, typisk med en »Far til fire« film og en cowboyfilm,« mindes han.

Hans lillebror Adam var endnu ikke født, men for begge brødre er »Far til fire«-universet blevet en vigtig del af det familiære arvegods, bl.a. fordi deres mor, Birgitte Price, spillede Søs i alle de gamle film.

Læs også: Her er det bedste i teatret lige nu

»»Far til fire« var en ting, vores gamle mor levede med altid. Uanset hvor mange store, tragiske roller, hun spillede på teatret og fik fremragende anmeldelser for, så var det hendes folkelige gennembrud som Søs, da hun var bare 18-19 år, som hang ved hende resten af livet. Det ville ikke slippe,« siger Adam Price.

Nu er det de to brødre, der er gået ombord i familieidyllen hos den enlige far og hans fire børn – Søs, Ole, Mie og Lille Per – og den mærkelige Onkel Anders med musicalen »Til julebal i Nisseland« i Tivolis Koncertsal.

»Vi har længe talt om, at man kunne lave en sød og sjov familieforestilling over »Far til fire«. Men det blev først til noget, da vi fik en henvendelse fra ASA Film, som jo har produceret både de gamle og de nye film, og som gerne ville lave en teaterforestilling,« siger James Price.

»Far til fire« startede oprindelig som tegneserie i 1948, og fra 1953-61 blev der produceret i alt otte film. I 1971 forsøgte Panorama Film at tage idéen op igen, men det blev ingen succes. Det gjorde til gengæld de seks nye film med Niels Olsen i hovedrollen som Far, der er kommet siden 2005 og er blevet set af op imod en halv million mennesker – hver.

Læs også: Talentbørn spreder julestemning i Glassalen

Men det er ikke de nye film, der har dannet udgangspunktet for Brødrene Prices musical.

»Vi vil gerne trække fortællingen tilbage i det uskyldige 1950er univers, som den er født i,« siger Adam Price. »Der er noget yndigt og uskyldigt over de helt gamle film, de har noget tidløst over sig. Og samtidig er julen jo den tid på året, hvor vi alle sammen bliver underligt gammeldags og insisterer på at lade nostalgien lede os. Det skal være fuldstændig, ligesom mormor og morfar holdt jul – og der står jo også stort set det samme på spisebordene rundt om i Danmark i dag, som der stod for 100 år siden. Man nærmest insisterer på, at julen skal være sådan en tidslomme.«

James supplerer: »Det er jo det, der er med til at skabe hyggen. Desuden kan vi se, at selv om de nye film har haft stor succes, er der mange børn, som ser begge dele. Så det er ikke sådan, at moderne børn er fuldstændig ukendte med det gamle univers. De ser både de gamle og de nye film side om side – og med lige stor glæde.«

Musicalens handling tager især udgangspunkt i den film, der hed »Far til fire i byen«, som Lille Pers berømte sang »Til julebal i Nisseland« stammer fra. Men brødrene Price er også gået helt tilbage til den oprindelige kilde, til Kaj Engholms gamle tegneserie fra slutningen af 1940erne.

»Den har jo også det helt vidunderligt simple over sig, hvor Far er en mand med lidt bekymrede øjenbryn, briller, jakkesæt og slips, som passer sit arbejde og har sine yndige unger. Søs går derhjemme og steger ænder og sørger for, at butikken hænger sammen. Og så er der denneher pusseløjerlige onkel. Det hænger sammen som sådan en lille tidløs boble, en lille poetisk tidslomme,« siger Adam Price, der har gjort sig stor umage med at støvsuge dialogen for alle moderne udtryk som »OK« og »mega nice«.

Læs også: Seks skuespillere slås om Teaterpokal

»Den er holdt i sådan et pænt dansk, og det er i sig selv lidt nostalgisk,« siger han.

På samme måde har James Price i arbejdet med musikken lagt sig tæt op ad Sven Gyldmarks musikalske univers fra de gamle film.

»Sven Gyldmarks melodier var jo så fremragende, og netop når vi har valgt at holde musicalen i det gamle univers, ville det være mærkeligt bevidst at gå uden om dem. Så vi har plukket de sange, der kan bruges her i forestillingen, og de nye, jeg har skrevet, er holdt i samme stil,« siger han.

I forestillingen vil man derfor, ud over James Prices nyskrevne materiale, kunne møde en række af de gamle ørehængere.

»Først og fremmest, selvfølgelig, »Til julebal i Nisseland«, men også f.eks. »Hej for dig og hej for mig« og »Den første forårsdag« fra den allerførste film, som vores mor sang sammen med Jørgen Reenberg, og »Globussangen«, som Mie sang i den sidste film,« fortæller han.

Sven Gyldmark var imidlertid også lydhør over for de nye toner, der i slutningen af 1950erne og begyndelsen af 60erne kom fra både England og USA med mere hårdtslående pop og rock. Og det kommer også til at spille en vigtig rolle i brødrene Prices julemusical.

»Uden at røbe for meget, kan jeg vist godt fortælle, at hovedintrigen – som i stort set alle julefortællinger – handler om, at julen er truet, og hvad skal vi dog gøre, hvis det ikke bliver rigtig jul. Det er næsten et must, at sådan må det være, og det er også et element i den musikalske del af forestillingen, at der kommer nogle påvirkninger udefra, der kan opfattes som en trussel,« siger James Price.

Både han og hans bror har nydt at lege med det gamle univers, både sprogligt og musikalsk.

»Vi har altid godt kunnet lide at lave parafraser og pastiger og prøve at ramme en stil – og så har vi en stor kærlighed til de gamle MGM-musicals,« siger Adam Price.

Brødrene har skrevet musicals sammen siden 1992, og »Til julebal i Nisseland« er deres sjette fælles produktion.

»Så vi kender arbejdsgangen og kan i praksis have bygget hele skelettet op i ord, have defineret både spillescener og sange meget langt ned i detaljen, inden vi går hver til sit og arbejder videre,« siger James Price, der har musikken som sit primære ansvarsområde, mens bror Adam tager sig af dialogen.

»Vi har en rimelig bevidst arbejdsfordeling imellem os, men selve historien laver vi altid sammen,« nikker Adam Price.

»Det er ud fra dramaet, at sangene opstår, og selv om jeg ikke blander mig i nodematerialet, kan jeg godt have en holdning til det. Ligesom James f.eks. kan sige om nogle scener, at de ikke er helt veloplagte eller helt sjove nok, og kan vi ikke lige give den et vrid dér. Så vi er hele tiden i dialog.«

»Det sker jo også undertiden, når man begynder at arbejde konkret, at materialet vil en anden vej end den, man havde planlagt,« tilføjer James Price. »Selv om man kan sidde ved tegnebrættet og regne alt muligt ud, vil stoffet måske noget andet, og så er det bare med at få justeret hen ad vejen.«

Læs også: Teater Får302 skal have ny leder

Selv om brødrene Price fra starten gjorde det klart, at de ikke ville lave en moderne »Far til fire« i stil med de nye film, bliver det alligevel filmenes Far, Niels Olsen, der også kommer til at spille Far i musicalen. Og det har de ingen problemer med.

»ASA Film har haft et rigtig godt samarbejde med Niels i mange år, og derfor tror jeg, det var et naturligt valg for dem. For Niels er jo Far i det univers. Vi har også selv arbejdet sammen med Niels i en masse forskellige sammenhænge og kan rigtig godt lide ham. Men han bliver ikke den samme Far i vores musical som i filmene,« siger Adam Price.

»I denne forestilling er far en meget pæn bogholder, som er Des på sin arbejdsplads og har nogle børn, der rejser sig for læreren, som man jo gjorde i de der ubestemmelige 50ere, og næsten ikke er spor forkælede. Det er i øvrigt også nogle andre børn, vi har med i forestillingen. Så bortset fra, at begge dele tager udgangspunkt i titlen »Far til fire« har vores univers ikke meget til fælles med de moderne film. Og det, synes jeg, er fint, for teatret er jo en helt anden genre, der opererer på nogle helt andre præmisser.«

Køb billet til forpremieren med rabat i AOK Shop her

Hvad: »Til julebal i Nisseland«
Hvor: Tivolis Koncertsal
Hvornår: 15. november til 30. december