Til gavn for debutanterne

Søren Kassebeer, litteraturredaktør. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sophia Juliane Lydolph
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Man kan sige meget godt om litterære priser. Man kan også sige mindre gode ting om nogle af dem. Om deres berettigelse. Om deres virkning. Den slags.

Om BogForums debutantpris kan man dog næsten kun sige godt.

Her er der en litterær pris, der ikke »bare« hædrer en forfatter, der, som det ofte er tilfældet, allerede er blevet hædret og anerkendt efter fortjeneste. BogForums debutantpris er nemlig en pris, der, som navnet antyder, sætter pris på en forfatter, der er debutant, og som i øvrigt også skal være skønlitterær debutant.

Da man ovenikøbet indleder processen med at udarbejde en shortlist på 10 værdige kandidater, som på dén måde får ekstra opmærksomhed, ja, så er der alt i alt tale om en pris, der gør noget ekstra for en i litterær sammenhæng særdeles vigtig gruppe. Det er, indlysende nok, blandt debuterende skønlitterære forfattere, man skal finde fremtidens betydelige skønlitterære forfatternavne, og derfor kan debutanterne ikke få opmærksomhed nok. Slet ikke.

Herfra skal der lyde et stort tillykke til Morten Pape, der fredag fik BogForums debutantpris for romanen »Planen« (og får seks stjerner for samme roman!). Han var, som nævnt, shortlistet sammen med ni andre debutanter, og den shortlist var i år særlig interessant, for blandt de 10 shortlistede var der kun en enkelt, Ina Munch Christensen (der var shortlistet for romanen »Nielsine«), der stod Gyldendal på.

Hvis vi i øvrigt antager, at shortlisten er et gyldigt udtryk for, hvad der lige nu og her er det bedste, de debuterende danske forfattere kan præstere skønlitterært, ja, så er sagen altså den, at Gyldendal ikke er så dominerende, som man måske ellers kunne forvente, at Danmarks største forlag ville være.

At heller ikke Danmarks næststørste forlag, Lindhardt og Ringhof, kunne stille med mere en enkelt kandidat på shortlisten, understreger, at der er noget, der er forandret.

Hvad er det, der sker?

Uden at overfortolke tingene kan man nok godt sige, at den aktuelle shortlist viser, at der sker nogle spændende forlagsmæssige forskydninger. Side om side med store, gode forlag eksisterer og trives nogle meget mindre, men dygtige, energiske og entusias- tiske af slagsen, Turbine, Gladiator etc., og det er kun godt.

Det betyder nemlig mangfoldighed, sund konkurrence og kamp om kvalitet, og det betyder igen, tror jeg, at risikoen for, at gode debutanter bliver overset eller måske slet ikke udkommer, er meget lille. Det er rigtig godt for dem. Det er rigtig godt for os, der læser dem. Det er rigtig godt for dansk litteratur.

Alt det minder BogForums debutantpris os om. Også derfor er det en god pris.