Til forsvar for telefontid på toilettet

Nu er dette jo en personlig klumme, og jeg skal i denne sammenhæng være helt ærlig og sige, at der spreder sig PANIK i mit sind, hvis jeg har sat mig på brættet men glemt at medbringe min telefon

Læs mere
Fold sammen

På jagt efter det daglige tabloide sus klikkede jeg ind på bt.dk, scrollede ned ad sitet og stoppede ved følgende rubrik:

»Mere end hver fjerde dansker har en virkelig klam vane«

Jeg forestillede mig nogle opførselsmæssige yderligheder, mens artiklen blev indlæst. Desværre viste det sig, at det blot handlede om, at danskere er vilde med at bruge smartphones, når vi ordner stort og/eller småt. Det afslører en spritny, repræsentativ undersøgelse, som YouGov har foretaget for BT og Metroxpress. Det er – næppe overraskende – mænd, der flittigst benytter sig af muligheden for at sidde og hygge sig med deres digitale, tro væbner. 44 procent for at være helt præcist.

Nu er dette jo en personlig klumme, og jeg skal i denne sammenhæng være helt ærlig og sige, at der spreder sig PANIK i mit sind, hvis jeg har sat mig på brættet men glemt at medbringe min telefon. Febrilsk griber jeg ud efter sæben ved håndvasken men indser, at jeg allerede har læst ingre- dienslisten bagpå flasken. Adskillige gange. Hvordan skal jeg kunne fuldføre et toilet-besøg uden adgang til min mail og mine nyheder og mine fotos og mine sociale medier? Jeg føler fuldstændigt seriøst, at jeg vinder tid ved lige at fixe et par småting, mens kroppen gør, hvad den skal. Multi- tasking i sin pureste form. Desuden giver det mig mulighed for, når jeg er hjemme, at få nogle overspringshandlinger eller lidt arbejde overstået i ro og mag, uden at børnene skal trækkes med synet af deres far, der har øjnene rettet mod computerskærmen i stedet for dem og deres leg.

Toilet-daten med mobilen giver også, og nu bliver det måske lige ærligt nok, et tiltrængt frikvarter fra familien, kollegerne eller hvem man ellers tilbringer tiden med.

 

Men tilbage til BT-artiklen. Det påstås, at det er en »klam vane« at bruge sin mobil på toilettet. Heldigvis citeres lektor Michael René ved Institut for Ernæring på Professionshøjskolen Metropol for følgende:

»Man kan nemt overføre sygdomsfremkaldende bakterier til telefonen og coveret, når man bruger den på toilettet. Så jeg anbefaler, at man tørrer den af med en ren klud eller bruger brillerens-servietter, når man er på farten,« siger Michael René.

Jeg bakker ham op. Enhver toiletlæser sørger for både hånd- og mobilhygiejne. Hver gang. Til gengæld vil jeg give et lille staldtip, der ikke nævnes i artiklen. Jeg skrev for syv år siden nyheden om, at det kan give gener at sidde på tønden for længe, da hullet i toiletbrættet strækker endetarmsåbningen ud i en akavet og belastende position. Det skaber blodsamlinger i tarmen, der til sidst kan udvikle sig til hæmorider. I artiklen forklarede professor David Gutman, chefforsker for Advanced Hemorrhoid Specialists, følgende:

»Hvis det er så vigtigt [at sidde og læse på toilettet], så bør man få afføringen overstået hurtigt, tørre sig, vaske fingre. Herefter kan man slå toilets låg ned og sidde oven på det og læse.«