Tidløs troværdighed

Musik: Peter Abrahamsen & Bell Pepper Boys: »Bagved bjerget ... bagved stjernerne«. Sangeren m.m.m. Peter Abrahamsen har nu været på banen i et halvt hundrede år. Det fejrer han med en ny CD, og det er der al mulig grund til at glæde sig over.

Foto: Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

For 50 år siden, helt nøjagtigt den 10. juni 1958, gik en knægt på 16 år i pladestudiet, hvor han indsang fire numre, der blev til en EP med »Peter Abrams and the Rhythm Rockets«. Og de følgende år var denne Peter Abrams en af tidens mest fremtrædende danske rock’n’roll-sangere. Men som mange vil vide skulle det blive til meget mere end det. Kort sagt, der er næppe det hjørne af den danske musikscene, som Peter Abrahamsen – både som bagmand og som frontfigur – ikke har beskæftiget sig med.

At han fejrer sit jubilæum med en CD-udgivelse er forståeligt og tilmed glædeligt. I de senere år har hans musikalske base været bandet Bell Pepper Boys, med hvem han fortolker og formidler sange af et vist folkemusikalsk og folkeligt tilsnit. Mere konkret handler det om en bred, men også meget homogen, blanding af country, pop, tango, cajun, viser og gamle slagere forsynet med et fint stænk af sentimentalitet, der ikke spænder ben for troværdigheden. Tværtimod.

På den nyudsendte CD kan blandingen af dansksprogede og engelsksprogede værker umiddelbart forekomme lidt uhensigtsmæssig, men efter en gennemlytning eller to falder tingene på plads. For vi forbliver jo i det samme univers, og de 17 numre udgør bare en god og mangesidig musikalsk rejse.

Pladen swinger i gang på behørig vis med »En gang til« – en oversættelse af Don Gibsons »Just One Time« – et herligt country-nummer, hvor Peter Abrahamsen synger munter duet med den glimrende banjospiller Sine Bach Rüttel. Og så bliver det ellers tid for et par gamle travere, »Når lygterne tændes« og »Manden på risten«. Peter Abrahamsen fortolker – ikke mindst sidstnævnte – afklaret og ærligt med en frasering, som i den grad giver mening, nærvær og oplevelse.

Alt bliver understreget af Leif Ernstsens smukke og udpræget autentiske harmonikaspil, og i det hele taget arbejder de ledsagende folk, instrumentalister som vokalister, mere end upåklageligt, og nævnes bør den fornemme guitarist Ole Bendix, der især på dobro og steelguitar kan kunsten at understøtte, skabe og intensivere en stemning.

Til CDens amerikanske værker hører Marty Robbins’ »At The End Of A Long Lonely Day«, der bare er country, når det er mest ægte, samt klassikeren »You Are My Sunshine«, som var et hit for sangeren helt tilbage i 1960. Her bliver den leveret i en dejligt tilbagelænet version, som varer omkring seks minutter, og som er aldeles fuldkommen.

Samme længde – og samme fuldkommenhed – finder man i CDens titelsang, »Bagved bjerget ... bagved stjernerne«, som er Peter Abrahamsens bearbejdelse af Dan Anderssons og Gunde Johanssons »Omkring tiggeren fra Luossa«. Den gynger bare så smukt af sted med en tekst, der både er meget kryptisk og meget poetisk.

Poesi mangler heller ikke i Peter Abrahamsens melodi til og fortolkning af Christian Richardts »Lær mig nattens stjerne«. Og hvem kan lige slippe af sted med at afrunde sin plade med fædrelandssangen »Jeg elsker de grønne lunde«, uden at den kammer over i ironisk distance eller svulstig nationalisme? Det kan en mand, der har været på banen i 50 år.