Tidligere teaterchefer kritiserer Stine Bosse

Der er »katastrofalt« at gå efter en kunstnerisk orienteret leder på Det Kongelige Teater, mener tidligere teaterchef Michael Christiansen. Han mener, at en ny teaterchef primært skal kunne begå sig politisk.

To tidligere chefer på Det Kongelige Teater kritiserer bestyrelsesformand Stine Bosse. Fold sammen
Læs mere
Foto: Per Fledelius, Torkil Adsersen og Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det Kongelige Teaters bestyrelse med formand Stine Bosse i spidsen advares af tre tidligere teaterchefer om ikke at gøre alvor af planerne om at rekruttere »en kunstnerisk orienteret teaterchef« efter fyringen af teaterets øverste chef, den tidligere embedsmand Erik Jacobsen, skriver Politiken.

»Det ville være katastrofalt for Det Kongelige Teater og problematisk i forhold til de kunstneriske chefer for balletten, operaen og skuespillet. Kunsten er forankret hos dem«, siger DRs bestyrelsesformand, Michael Christiansen, der fra 1992 og 16 år frem beklædte stillingen som teaterchef – Det Kongelige Teaters øverste chef.

Michael Christiansen bakkes op af tidligere bestyrelsesformand Mads Øvlisen og tidligere skuespilchef Klaus Hoffmeyer, der alle tre går i rette med Bosse efter udmeldingen om en mere kunstnerisk funderet teaterchef, som skal »kunne kigge ind i de kunstneriske processer og være med til at forløse de kompetencer,« som var de ord hun begrundede fyringen torsdag i sidste uge med.

Men det kunstneriske ansvar bør ligge hos de kunstneriske chefer, og den øverste chef bør ikke selv være kunstner, men derimod have erfaring med det politiske spil, understreger den tidligere ledelse samstemmigt.

»Er du direktør for Mærsk, skal du forstå Mærskfamilien. Er du direktør for Lego, skal du forstå Kirkfamilien. Og er du direktør for Det Kongelige Teater, skal du forstå det politiske Danmarks holdning til teaterkunsten på Det Kongelige«, siger Michael Christiansen, der selv kom til teatret med en baggrund som embedsmand.

Ifølge Michael Christiansen er politisk tæft nødvendigt for ikke at løbe ind i vanskeligheder hvert fjerde år, når den fireårige aftale skal på plads med Folketinget.

Stine Bosse har ikke ønsket at kommentere kritikken, skriver Politiken.