Tidligere Godhavns-dreng om rystende TV 2-dokumentar: »Det gør forbandet ondt«

Den tidligere børnehjemsdreng, Poul-Erik Rasmussen genkender de problemer som TV 2-dokumentaren »Nødråb fra børnehjemmet«.

Poul-Erik Rasmussen, formand for foreningen Godhavnsdrengene, siger, at TV 2-dokumentaren om børnehjemsbørnene viser, hvor håbløst det er, at ændre systemet indefra uden at tilsynet optrappes væsentligt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup

Poul-Erik Rasmussen, der sidste år modtog en undskyldning fra statsminister Mette Frederiksen (S) for de overgreb han selv har været udsat for som barn på drengehjemmet Godhavn, bringer den aktuelle TV 2-dokumentar »Nødråb fra børnehjemmet«, uhyggelige minder frem.

»Nu som før, er der ingen, der tror på det en godhavnsdreng fortæller,« siger Poul-Erik Rasmussen til Berlingske.

Historien i TV 2s dokumentar begyndte i 2016, da nogle børn, der var anbragt på Godhavnshjemmet, forgæves forsøgte at kontakte politiet for at fortælle om den magtanvendelse, som personalet brugte overfor dem.

I dokumentaren hævder flere af de nuværende og tidligere anbragte på Godhavn, at de igennem flere år var udsat for vold og unødvendig magtanvendelse fra personalet. Ingen myndigheder reagerede på deres nødråb, og derfor begyndte de at optage videoer af den hårde behandling med deres mobiltelefoner.

På videoerne ser man blandt andet personaler, der tvinger drenge ned på gulvet eller skubber dem ind på deres værelser. Magtanvendelse overfor beboere skal altid registreres, men dette er ikke forekommet i alle tilfælde. Det erkender ledelsen på Godhavn-hjemmet i dokumentaren.

At magtanvendelsen ikke altid bliver registreret, undrer ikke Poul-Erik Rasmussen.

»Det siger vel sig selv, at personaler ikke føler sig særligt behov for at rapportere om sammenstød, hvor der er blevet brugt for hårde midler,« siger Poul-Erik Rasmussen.

Han er selv et eksempel på, hvad den langsigtede konsekvenser af en hård behandling er for et barn.

»Man lærer børn, at fysisk vold er den eneste måde til at løse problemer med. Og det betyder, at børn der kommer ud af det system ender med at få flere problemer på halsen snarere end færre,« siger han.

På samme måde har det alvorlige negative konsekvenser for et barn, når det den voksne verden aldrig tror på en, siger han.

»Man mister enhver tillid til autoriteter. Man mister også tilliden til sine egne følelser og tør ikke knytte sig til andre mennesker. For hvis man gør det, viser ens erfaringer, at man bare risikerer at blive svigtet,« siger Poul-Erik Rasmussen.

Poul-Erik Rasmussen var anbragt på Godhavn fra 1962 til 1965, og som voksen var det først, da han fik kontakt med nogle af af de andre børnehjemsbørn at han fik bearbejdet de barndomstraumer, der var endt med at isolere ham fra omverdenen.

Han har måske været heldig i den henseende, og det gør »forbandet ondt« på ham at se i dokumentaren, hvordan opholdet på et af landets børnehjem i værste fald forværrer den situation, børnene kommer fra.

»Flere børn kunne sagtens komme på rette vej, hvis de fik chancen, men bliver de anbragt blandt unge, der tager stoffer og er kriminelle, er det selvfølgelig dømt til at mislykkes,« siger Poul-Erik Rasmussen.

Han siger, at han godt vidste i forvejen, at der stadig er problemer med tilsynet af landets offentlige børnehjem, private institutioner og familieplejeordninger.

»Men det gør mig meget trist at se, hvor omfattende problemerne stadig er. Det eneste, der for alvor vil forbedre forholdene for disse børn er, hvis tilsynet med de anbragte børn bliver optrappet meget,« siger Poul-Erik Rasmussen.

I sidste måned 2021 blev 17 af de tidligere godhavndrenge tilkendt erstatning på 300.000 kroner hver.

I 2016 gjorde politiet intet ved den anmeldelse, som den i dag 19-årige tidligere Godhavnsdreng Silas Nielsen i 2016 sendte til dem. Efter at TV 2 har kontaktet politiet, har de valgt at genoptage sagen.

Andet og sidste afsnit af »Nødråb fra Børnehjemmet« sendes den 18. marts.