Tidligere børnesoldat fortæller sin historie i tegneserieformat

Han blev kidnappet som fem-årig i Den demokratiske republik Congo. Han skulle være børnesoldat. Nu er Michel Chikwanines historie blevet til en tegneserie.

Michael Chikwanine. Screendump fra pressevideo om den nye tegneserie. Kids Can Press Movies. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hans far havde sagt, at han skulle gå direkte hjem, men Michel Chikwanine lyttede ikke. Han spillede fodbold tæt på sin skole i DR Congo, da en gruppe oprørere nærmede sig ham og hans venner.

Den fem-årige Michel bekymrede sig ifølge Huffington Post egentlig ikke om, hvad mændene ville gøre ved ham, men mere om hvad hans far ville sige, når han hørte det.

Det var i 1993. Drengene blev kidnappet og taget med til militslejren. Michel Chikwanine blev dopet med en blanding af kokain og krudt, fik bind for øjnene og en pistol i hånden. »Skyd« råbte de så.

»Jeg blev bogstaveligt talt tvunget til at dræbe min bedste ven som et slags optagelsesritual til hæren,« siger den i dag 27-årige Michel Chikwanine til Huffington Post.

Hans historie er fortalt billede for billede i tegneserien »Child Soldier: When Boys and Girls Are Used in War«, som Michel Chikwanine har udgivet dette efterår i samarbejde med forfatter Jessica Dee Humphreys og illustrator Claudia Davila.

»Vi glemmer konteksten«

Michel Chikwanine slap væk efter nogle uger som børnesoldat og fandt tilbage til sin familie. Men det er ikke den lykkelige slutning.

Fortællingen sætter Michel Chikwanines eksempel ind i den større historie om et land og en konflikt, som eskalerede i de sene 90ere og kostede millioner af mennesker livet. Michel Chikwanines oplevede sin far blive tortureret og dræbt for sin politiske holdning. Hans mor og søster blev seksuelt misbrugt. Men i 2004 lykkedes det Michel Chikwanine at flygte til Canada med sin mor og søster.

Bogen er en længere tegneserie, eller det man på engelsk betegner som en »graphic novel«, henvendt til børn og unge i alderen 10-14 år.

»Jeg vil ændre måden, vi omtaler konflikter og krig. Især over for unge mennesker. Verden taler om Afrika i overskrifter, og Afrika har et ry for at være meget voldeligt og fattigt, men vi glemmer konflikternes kontekst og fattigdommen,« siger Michel Chikwanine, der i dag studerer på University of Toronto og er engageret i organisationen The Child Soldiers Initiative, som kæmper for at mindske brugen af børn i krig.

»Det har aldrig været nemt for mig at fortælle min historie. (..) Men det er nødvendigt,« siger Michel Chikwanine til Huffington Post. Han er i dag en kendt taler i Nordamerika.