Ti ting de andre ikke vidste om Bruce Springsteen

66-årig chaufførsøn fra New Jersey. Gennembrud midt i 1970erne som forsanger i E Street Band. Siden albummet »Born in the U.S.A.« fra 1984 en af rockens bedst sælgende navne og kendt som The Boss. Bruce Springsteen er i gang med den verdensomspændende The River Tour og fylder Parken med gamle kendinge og nye numre i aften. Her er ti fakta om ham:

Arkivfoto fra marts Fold sammen
Læs mere
Foto: MARIO ANZUONI

1) Er vild med spontane optrædender - også for et dansk publikum: Han dukkede i 1981 op til en koncert med bandet Malurt i Forum og sang »Hungry Heart« med Michael Falch. Og han kom i 1988 tilfældigt forbi en gademusikant på Strøget og takkede for interessen med en solosession for folk på indkøb.

2) Barack Obama er en af hans helt store fans. »Jeg stillede op som præsidentkandidat, fordi jeg ikke kunne være Bruce Springsteen,« har præsidenten sagt.

3) Fik engang besøg af sexpsykologen Ruth Westheimer efter et show. Hun kunne godt lide hans sange om sex og kærlighed, sagde hun - men han måtte da gerne nævne svangerskabsforebyggelse engang i mellem.

4) Nogle forestiller sig hans opvækst i New Jersey som barsk. Den havde i virkeligheden mange gode sider: Hjemme lå for eksempel tæt på en af Nestles fabrikker - »så når vindretningen var rigtig, kunne jeg lugte chokolade fra morgen til aften.«

5) Det allerførste han lærte sig selv på guitar var »Twist and Shout«. Dengang en helt ny sang.

6) Optrådte i Memphis i 1976 og ville bruge lejligheden til et hurtigt møde med Elvis Presley - klokken tre morgen. Han løb ned til hjemmet Graceland, sprang over muren og nåede næsten hen til fordøren. Sikkerhedsvagten fik ha første stoppe i sidste øjeblik. Elvis var for resten ikke hjemme.

7) Har været gift to gange. Første viv var modellen Julianne Phillips. Nuværende hustru er sangeren og sangskriveren Patti Scialfa. De optrådte til gengæld side om side i videoen til "Glory Days" fra 1984!

8) 23990 Springsteen er navnet på en asteroide. Årsag? Den aften i 1999 hvor himmellegemet blev opdaget, sad astronomerne og hørte Bruce Springsteen. Nasa har ikke oplyst hvilke numre.

9) Oliver North var en af skurkene i den meget omtalte Iran-Contra-skandale sidst i 1980erne. Officeren ville gerne have truffet rocklegenden efter en koncert i Washington - men måtte nøjes med den håndskrevne seddel: »Jeg bryder mig ikke om dig. Jeg kan heller ikke lide din chef. Og jeg kan slet ikke lide, hvad du gjorde. Tak.«

10) Da besætningsmedlemmerne på rumfærgen Discovery skulle dokke sig på det nu legendariske Hubble Space Telescope, vågnede de til lyden af "Rendezvous" .