Ti år med »Brangelina«

Den nye film »By the Sea« er Angelina Jolies tredje som instruktør – og den første hvor hun spiller sammen med ægtemanden Brad Pitt, siden de mødtes i under optagelserne til »Mr. & Mrs. Smith«. I ti glimt ser vi på et tiår med stjerneparret »Brangelina« i hovedrollen.

Efter et årti som par er Brad Pitt og Angelina Jolie så tæt viklet ind i hinanden, at de omtales som »Brangelina«. Nu spiller de to megastjerner i »By the Sea« for første gang sammen, siden de mødtes under optagelserne til »Mr. & Mrs. Smith« i 2004. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mr. & Mrs. Smith: Brad Pitt og Angelina Jolie mødte hinanden i 2004 under indspilningerne af »Mr. & Mrs Smith«, hvor de har rollerne som et ægtepar, der ikke aner, at begge i hemmelighed er lejemordere. Filmen blev med en indtjening på ca. 3,5 milliarder kroner på verdensplan den hidtil største box office-succes for både Brad Pitt og Angelina Jolie, hvis indbyrdes kemi blev kaldt »sprængfarlig« og fremhævet som filmens absolut største styrke.

Kort efter optagelserne kom det da også frem, at Brad Pitt skulle skilles fra sin kone, Jennifer Aniston, og snart stod Brad Pitt og Angelina Jolie frem som par. Det var dog lige ved at koste Brad Pitt den folkelige popularitet: Tænk, at den pæne mand havde skiftet Americas Sweet Heart ud med vampede Jolie!

Folkestemningen vendte, da Brad Pitt året efter blev med-adoptant for Angelina Jolies to adoptivsønner og dermed gjorde det klart for hele verden, at han mente forholdet seriøst. Jolie og Pitt blev så glamourøst og fasttømret et par, at de ofte omtales med fornavnene trukket sammen – som »Brangelina«.

Børnene: I dag har Brad Pitt og Angelina Jolie hele seks børn sammen. Maddox på 14, Pax på 12 og Zahara på 10 er adopteret fra henholdsvis Cambodja, Vietnam og Etiopien. Brad Pitt og Angelina Jolie gør meget ud af at tage børnene med til deres fødelande, så de kan lære deres baggrund at kende.

Niårige Shiloh er født i Namibia, hvor Angelina Jolie og Brad Pitt forgæves forsøgte at undgå horder af paparazzier, der lå på lur for at få et glimt af den nye tronarving, der blev kaldt »det mest ventede spædbarn siden Jesus« af direktøren for et webmedie med paparazzi-billeder.

De syvårige tvillinger Knox og Vivienne er født i Brad Pitt og Angelina Jolies luksusvilla i det sydlige Frankrig – og parret tog fusen på fotograferne ved selv at sælge billeder til sladderbladene. Billederne af Shiloh blev solgt for omkring 30 millioner kroner, mens fotografierne af Knox og Vivienne gik for over 100 millioner kroner – den højeste pris nogensinde betalt for et celebrity-billede. Alle pengene blev efterfølgende doneret til velgørende formål.

 

Velgørenhed: Angelina Jolie og Brad Pitt er dybt involverede i humanitært arbejde. Jolie kontaktede FNs Flygtningehøjkommisariat, UNHCR, efter at have oplevet fattigdom og konflikt på nærmest hold under optagelserne til »Lara Croft: Tomb Raider« i Cambodja i 2001. Hun blev året efter udnævt som ambassadør for UNHCR og i 2012 forfremmet til »special envoy« for højkommisær António Gutteres, som hun nu har tilladelse til at repræsentere på de mange rejser til verdens krigs- og krisezoner – som hun i øvrigt altid, af princip, selv betaler.

Hun modtog i 2013 »The Jean Hersholt Humanitarian Award« for sit arbejde for menneskerettigheder og flygtninge verden over: »Når jeg møder overlevende fra krig og voldtægt, lærer jeg, hvordan livet er for størstedelen af verdens mennesker, og det går op for mig, hvor beskyttet jeg har levet. Vi kan ikke lukke øjnene for det faktum, at millioner af mennesker i verden lider. Jeg ønskede oprigtigt at hjælpe,« sagde hun i sin takketale.

Brad Pitt har været dedikeret til hjælpearbejdet, siden han på en rejse til Marokko i slutningen af 1990erne oplevede fattighed på første hånd. Han støtter blandt andre ONE, en organisation, hvis mål er at bekæmpe AIDS og fattigdom i udviklingslande.

I 2006 grundlagde parret »The Jolie-Pitt Foundation«, der støtter en lang række humanitære formål rundt om i verden, bl.a. Læger Uden Grænser.

 

Brad Pitt som covergirl: I 2013 tonede Brad Pitt, som den første mand nogensinde, frem som ansigt for den klassiske (kvinde)duft Chanel No. 5. Chanels direktør Maureen Chiquet sagde om valget af ham, at »Brad Pitt er den mest ikoniske skuespiller i vor tid«.

Kræfttruslen: Angelina Jolies mor Marceline Bertrand døde af kræft i æggestokkene i 2007 – ligesom hendes mor før hende. Angelina Jolie blev testet, og hun fandt ud af, at hun havde samme defekte »BRCA-1«-gen som sin mor og mormor, og at hun derfor havde 87 procent risiko for at udvikle kræft.

Angelina Jolie tog konsekvensen, fik fjernet begge bryster og siden rekonstrueret en ny barm. Hun skrev en kronik om sin beslutning i The New York Times med titlen »My Medical Choice«, der blev rost af lægevidenskabelige fagfolk for, at hun brugte sin stjernestatus til at tage hul på et tabuiseret emne. Operationen nedsatte hendes risiko til fem procent. Under klipningen af »By the Sea« fik hun yderligere fjernet både æggestokke og æggeledere – af samme læge, der havde behandlet hendes mor.

 

Livet bag kameraet (1): De senere år har Angelina Jolie sagt ja til færre og færre roller til fordel for arbejdet som manuskriptforfatter og instruktør. Hun debuterede som instruktør med undervisningsdokumentaren »A Place in Time« for The National Education Association, der viste hverdagslivet 27 forskellige steder på kloden. Spillefilmdebuten kom i 2011 med »In the Land of Blood and Honey«, en kærlighedshistorie der foregår under krigen i Bosnien i midten af halvfemserne. Derefter fulgte »Unbroken« om krigshelten Louis Zamperi, der deltog ved OL i 1936 og efterfølgende overlevede at blive skudt ned over Stillehavet og blive sat i krigsfangelejr i to år.

Angelina Jolies film har generelt fået en pæn, men også lidt blandet, modtagelse. Flertallet af anmeldere roser filmene for visuelt flair, men noterer også, at hendes dramaer er lidt for pæne og kontrollerede.

Men mon dog ikke en kvinde, der engang gik med sin daværende ægtemand Billy Bob Thorntons blod i en lille flakon som vedhæng i en halskæde, kan finde lidt mere vildskab til kommende projekter?

Livet bag kameraet (2): Brad Pitt bruger også tid bag kameraet. I 2001 etablerede han produktionsselskabet Plan B Entertainment sammen med sin daværende kone, Jennifer Aniston. Da de blev skilt, fik han hele ejerskabet. Plan B Entertainment har siden bl.a. stået for Oscarvinderne »The Departed« og »12 Years a Slave«. Både Brad Pitt og Angelina Jolie arbejder på originalfilm for Netflix – Angelina Jolie på en film om den cambodianske forfatter og menneskerettighedsaktivist Loung Ung, som hun har skrevet manuskriptet i samarbejde med, og Brad Pitt på krigssatiren »War Machine«, der bliver til i et samarbejde mellem Netflix og Plan B Entertainment.

Arkitekten Brad Pitt: Arkitektur har Brad Pitts dybe interesse, og han har blandt andet arbejdet sammen med arkitekten Frank Gehry, som han har været nære venner med siden 2001. Da orkanen Katrina i 2005 lagde New Orleans og store dele af staten Mississippi ned, var Brad Pitt en af de første berømtheder, der tilbød sin støtte.

Sammen med Angelina Jolie grundlagde han »The Make it Right Foundation«, der finansierede og stod for opførslen af 150 billige og bæredygtige boliger i New Orleans’ fattige 9th Ward-kvarter. Han har også arbejdet aktivt for bæredygtigt byggeri.

 

Brylluppet: Efter flere års rygter i sladderpressen og skiftevis nært forestående bryllup og forholdskrise, blev Brad Pitt og Angelina Jolie endelig gift i 2014 ved en ceremoni, der, som alt andet i deres liv, havde børnene i centrum.

Angelina Jolie bar et slør, som alle børnene havde fået lov til at skrive og tegne på, og børnene havde skrevet deres forældres ægteskabsløfter: »De skrev, at de ikke forventede, at vi aldrig ville komme op at skændes, men de fik os til at love altid at sige »undskyld«, hvis vi gjorde. Og så sagde de: »Lover I det?« Og vi sagde »Ja«,« fortalte Angelina Jolie til Vanity Fair.

Senere har hun beskrevet brylluppet som »en smuk dag«, der dog på ingen måde var så vigtig, som den dag Brad Pitt sagde ja til at adoptere hendes søn Maddox: »Det var den dag, vi blev en familie.«

 

Den nye film: Med »By the Sea« sluttes cirklen. Ti år efter deres første samarbejde i »Mr. & Mrs. Smith« er »Brangelina« tilbage på det store lærred i en filmpræstation, som sandsynligvis kun er mulig at gennemføre, hvis man har et godt og solidt ægteskab – modsat parret i filmen, hvis ægteskab er ved at falde fra hinanden som følge af en stor sorg.

Angelina Jolie har da også understreget, at parret i filmen intet har med virkelighedens Brad og Angelina at gøre: »Brad og jeg har da vores problemer, men hvis karaktererne bare tilnærmelsesvis havde lignet os selv og vores problemer, ville vi ikke have kunnet lave filmen,« har hun sagt.

»By the Sea« er indspillet på Brad Pitts og Angelina Jolies bryllupsrejse til Malta i fjor – noget af en test for et nyt ægteskab, kunne man mene. »Der var da dage, hvor det hele var ret hårdt. Men jeg havde bedt Brad om at stole på mig, være åben og give så meget af sig selv og sine følelser som muligt,« har det lydt fra Jolie:

»Det underligste var skænderi- og sexscenerne. Det var meget bizart at bede ham om at være mere aggressiv over for mig. Men da vi endelig kom ud på den anden side af optagelserne, tænkte vi, at det havde været den bedste bryllupsrejse, fordi filmens budskab er, at uanset hvad man går igennem, skal man ride stormen af og holde sammen. Og Brad og jeg holder sammen lige meget hvad.«

»By the Sea« har dansk biografpremiere på torsdag.