Thure Lindhardt tilbage på »Broen«: Man skal ramme en nerve, folk kan relatere til

Thure Lindhardt er i aften tilbage i rollen som politimanden Henrik Sabroe i den mørke dansk-svenske krimiserie, »Broen«. En udfordrende rolle, men på den gode måde, mener skuespilleren, der har svært ved at se de store forskel mellem Danmark og Sverige.

01MAGBMR-154121.jpg
Thure Lindhardt og Sofia Helin er tilbage i den mørke dansk-svenske krimiserie, »Broen«. »En udfordrende rolle, men på en god måde,« siger Thure Lindhardt. Fold sammen
Læs mere

Thure Lindhardt kan godt lide, at der er balance i tingene. Mellem arbejdet hjemme og i udlandet, mellem film og teater og mellem alvor og humor. Og også mellem eftertænksomhed og ligefremhed, som når hans makker i krimiserien Broen, den svenske efterforsker Saga Norén, igen i fjerde sæson slynger sandhederne lige ud i ansigtet på folk uden at tænke nærmere over det.

I den nye sæson starter Norén, der spilles af svenske Sofia Helin, ganske vist bag tremmer, efter tredje sæsons moderlige fælde, men det har ikke ændret ved hendes manglende evne til at pakke tingene ind.

»Og selv om det ikke er sjovt at være hende, så er det jo befriende for os andre, når nogen siger sandheden ligeud, som vi kender det fra børn og ældre. Det kan man godt øve sig lidt i. Samtidig kan det også være meget rart at tænke sig om, inden man taler, så det er nok lidt af en balance. For eksempel på Facebook bliver tingene jo sagt meget direkte, hvor man måske nogle gange skulle have tænkt sig lidt om først,« mener Thure Lindhardt.

Netop Saga Noréns skikkelse kan ses som et ekstremt billede på svensk firkantethed i serien, der er blevet en succesfuld udgave af samarbejdet mellem dansk og svensk TV og film - blandt andet ved at spille på broderlandenes forskelle.

»Broen leger jo lidt med klichéerne og forskellene - den svenske korrekthed og effektivitet og den danske høhø-humor, for eksempel. Men samtidig har serien jo også været med til at sammenføre de to lande - især Ørestads-regionen har fået et identitetsløft, som godt nok fik lidt et knæk, da man skulle til at vise pas eller id,« siger Thure Lindhardt.

Men selv om Broen spiller på det, så har han selv oplevet forskellene i danskerne og svenskernes måde at være på som ganske små og få - især i forhold til andre steder.

»Jeg har jo arbejdet i mange lande, og i forhold til at arbejde i Bulgarien, USA eller Uganda, så er der godt nok ikke store forskelle ved at arbejde i Sverige,« siger Thure Lindhardt.

 

»Broen« har om nogen været med til at slå begrebet »Nordic Noir« fast i den internationale TV-verden, og fjerde sæson holder fast i den ramme.

»I »Broen« er det jo næsten altid mørkt, og på settet talte vi ofte om Broen-vejr - overskyet, dystert og lidt mørkt, det er jo ikke så godt hvis der er høj sol. Nordic Noir er en genre, og genrer er spændende, fordi de skaber nogle rammer og indpakninger, hvor menneskelige relationer, som godt nok er almene, bliver pakket ind i et univers, som måske gør det lidt mere spiseligt for seerne. Det er ikke socialrealisme, men løftet lidt fra virkeligheden, så man kan tillade sig nogle andre ting,« mener Thure Lindhardt.

Noir-betegnelsen dækker ikke kun over »Broen«s lyssætning - også de hårdt ramte karakterer i serien må kigge langt efter lyspunkterne, ikke mindst Thure Lindhardts person, politimanden Henrik Sabroe.

»Det er meget udfordrende. Jeg portrætterer jo et menneske, der har mistet sin familie. Og det skal gøres med værdighed, fordi det sidder der jo nogen derude, der faktisk har. Man skal altid huske, at det, du spiller, på en eller anden måde berører nogen menneskers liv. Selv om vi laver fiktion, så skal vi alligevel ramme noget grundlæggende menneskeligt - en nerve, som folk kan relatere til. Og udfordrende er for mig en god ting,« konstaterer Thure Lindhardt, der indrømmer, at dysterheden i serien også påvirker ham.

»Men jeg synes jo, at ens arbejde godt må påvirke en. Nu handler det også om nogen, der vil opklare forbrydelser og kæmpe for retfærdighed, og det er der samtidig lys og håb i. Så det er ikke sådan, at jeg går rundt og tænker sorte tanker, men det påvirker mig da,« siger Thure Lindhardt og vender tilbage til behovet for balance.

»Der er meget diversitet i mit arbejde, og det bør der være. Når du en tid har beskæftiget dig med én genre og én type roller, så tror jeg, det er sundt at komme over i noget helt andet. Eller bare slappe af og gå rundt i haven, men man skal jo arbejde,« siger Thure Lindhardt.

Diversiteten har for Thure Lindhardts vedkommende betydet roller, der skiftede fra danske scener til internationale film og TV-serier. Begge dele har sine fordele, opgør han.

»Jeg synes det er utroligt dejligt at komme hjem og arbejde. Mange af de, der arbejder både foran og bag kameraerne, har jeg haft med at gøre før, og der er noget særligt i at kende mennesker og deres måde at arbejde på - at dele en historie, dele humoren og have fælles referencerammer. Hvis jeg taler med en tysker, nytter det jo ikke, at jeg snakker om Kim Larsen, så der er en stor tryghed i at arbejde sammen med folk, der deler dine referencepunkter.

Samtidig kan det være rigtig sundt at komme ud et sted - fx Bulgarien eller Ungarn, hvor ingen har de referencepunkter. Sidste år indspillede jeg fire måneder i Budapest - med et ungarsk hold med en masse englændere. Så bliver du nødt til at kridte skoene og begynde at tale med mennesker om andet end det trygge. Du kan altid tale om Donald Trump, men det er ikke helt nok i længden.

Det kan så også blive en kende ensomt at sidde på et hotel i Budapest i fire måneder. Men det er vekselvirkningen, jeg godt kan lide. Og jeg er så privilegeret, at jeg får lov til begge dele, så jeg prøver at nyde det,« siger Thure Lindhardt.

Den næste opgave for ham bliver på Nørrebro Teater til februar, hvor han skal spille i komedien »Revisoren« - i øvrigt sammen med både Sarah Boberg og Mikael Birkkjær, som også er med i »Broen«. Teaterjobbet passer fint sammen med, at Thure Lindhardt blev far for første gang for knap tre måneder siden, så han gerne vil holde sig lidt hjemme. Om den nye forældrestatus betyder neddrosling af de internationale ambitioner, er dog for tidligt at sige.

»Vi må se - jeg har ikke nogen klar strategiplan,« erklærer Thure Lindhardt.