Thure Lindhardt beskylder teater for falsk varebetegnelse

Thure Lindhardt beskylder i en statusopdatering på Facebook Betty Nansen Teater for i månedsvis at have annonceret med hans navn i en forestilling, som han var sprunget fra.

Skuespiller Thure Lindhardt skulle have spillet hovedrollen i forestillingen "Mefisto", der får premiere 29. november. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Store navne sælger. Men kan man sælge en forestilling på et navn, der slet ikke medvirker? Det er, hvad skuespiller Thure Lindhardt nu beskylder Betty Nansen Teatret for at gøre i en statusopdatering på Facebook.

Opdateringen kommer efter, at Betty Nansen Teatret i weekenden sendte en meddelelse ud på deres hjemmeside og som email, hvoraf det fremgik at Thure Lindhardt ikke havde mulighed for at spille hovedrollen i forestillingen "Mefisto", der får premiere 29. november, fordi han havde besluttet sig for at medvirke i en stor TV-serie. Henrik Hartmann, den ene af det københavnske teaters to direktører, er i meddelelsen citeret for følgende:

”På Betty Nansen Teatret kom Thure Lindhardts beslutning som en stor og uventet overraskelse. Alt var klar til at begynde prøverne, og Thure har medvirket i vores markedsføringsmateriale og givet interview om rollen til pressen. Efterfølgende har vi forsøgt alt, hvad der stod i vores magt, herunder at flytte spilleperioden, for at Thure kunne medvirke i både forestillingen og tv-serien, men vi har måttet sande, at vi var tvunget til at søge en anden løsning.”

Ifølge den populære skuespiller har teatret imidlertid vidst dette siden foråret 2014. Han udsendte mandag aften en meddelelse på sin officielle facebookside, der kritiserer Betty Nansen Teatret for at have solgt billetter i hans navn, velvidende at han var sprunget fra rollen:

"Jeg er orienteret om, at teatret i lørdags har skrevet på deres webside, og udsendt e-mail til alle, der har købt billetter til forestillingen, om at jeg i sidste øjeblik, helt uventet, og lige før prøvestart, er sprunget fra rollen. Det forstår jeg ikke. Jeg gjorde allerede i forsommeren teatret opmærksom på, også på et personligt møde, at jeg af flere fortrolige grunde, følte mig nødsaget til at trække mig fra denne skønne opgave," skriver han.

Han fortsætter:

"Teatret har i al den tid solgt en forestilling på mit navn, velvidende, at jeg ikke kunne medvirke. Nu kritiserer de mig så for at løbe i sidste øjeblik, hvilket ikke er sandt, og er det ikke teatret, der burde kritiseres for i månedsvis at annoncere med mit navn på plakaten, når de var 100 procent klar over, at jeg ikke kunne spille rollen?"

Håbede til det sidste

Ifølge Peter Langdal, der er en af Betty Nansen Teatrets to direktører og instruktør på "Mefisto", skyldes den sene besked til publikum, at teatret længe har prøvet at finde en løsning på situationen med Thure Lindhardt:

Hvornår fik i at vide, at Thure Lindhardt ikke kunne tage den her rolle?

"Altså, det er jo teknikaliteter, og jeg gider ikke skændes om det i pressen. Men alle parter håber jo til det sidste, at det kan lade sig gøre. Oftest løser sådan noget sig jo. Men nogle gange må man bare sande, at det ikke kan lade sig gøre. Og det kunne det bare ikke denne her gang."

Thure Lindhardt skriver i sin facebookopdatering, at hans agent har bedt jer fjerne billederne af ham. Hvorfor gjorde I ikke det?

"I det øjeblik vi fik løst situationen med en anden skuespiller, har vi jo også fjernet billeder og givet folk besked. Det korte af det lange er: Vi har prøvet at få det til at lade sig gøre. Det kunne det ikke. Thure og jeg er gode venner, og vi glæder os til at arbejde sammen i fremtiden. Nu glæder jeg mig til at se ham på fjernsynet!"

Men folk har jo købt billetter i den tro, at Thure Lindhardt spillede hovedrollen, og så kommer det frem nu, at det gør han ikke, selvom I har vidst det i noget tid. Er det ikke falsk varebetegnelse?

"Nej, det synes jeg bestemt ikke. Det er altså sket før i verdenshistorien, at noget som alle drømmer om ikke kommer til at ske. Thure ville jo også gerne have det til at lykkes. Det er selvfølgelig ærgerligt, at det ikke kunne lade sig gøre, men det er jo et fantastisk cast i øvrigt, og Olaf Johannessen er en rigtig dygtig skuespiller, så folk skal nok få en god oplevelse alligevel!"

Kendte navne er afgørende

Det er forståeligt, at Betty Nansen Teatret er ærgerlige over at skulle tage Thure Lindhardt af plakaten, siger Stig Jarl, lektor på Institut for Kunst og Kulturvidenskab. De kendte navne er nemlig afgørende for teatrenes billetsalg:

"Fra undersøgelser ved vi, at de medvirkende skuespillere for de fleste publikummer er den faktor, som har størst betydning for valget af hvilken forestilling, man vil se. I betragtning af at Thure Lindhardt er et rigtig hot navn i dag, ikke mindst på Betty Nansen Teatret, hvor han de senere år har haft nogle store succeser, så er det da klart, at ledelsen af teatret har et problem, hvis de forventede ham i en rolle, som han så alligevel ikke tager. Det have stor indflydelse på afsætningen," siger han.

Og netop dette er vigtigt, når man kigger på om, der er begået falsk markedsføring, mener man hos Forbrugerrådet Tænk.

"Hvis man markedsfører en teaterforestilling med en bestemt skuespiller, som fremtræder tydeligt som en del af salgsargumentet på plakaterne, og man så ikke lever op til det, så mener jeg ikke, at man har leveret den vare, man har markedsført. Så vil jeg mene, at man har en ret god sag, hvis man henvender sig til teatret og beder om at få pengene igen. Ellers må teatret levere en tilsvarende vare. Og det er så en diskussion i det konkrete tilfælde, hvad det kan være," siger Vagn Jelsøe, vicedirektør i Forbrugerrådet Tænk.

Thure Lindhardts rolle i "Mefisto" bliver overtaget af Olaf Johannessen, der inden da også kan opleves på teatret i forestillingen "Samtale før døden". Betty Nansen Teatrets kommunikationschef Martin Biil udtaler, at teatret giver pengene retur, hvis det ønskes.

Thure Lindhardt ønsker ikke at udtale sig yderligere i sagen, men henviser til sin statusopdatering.