Thomas Vinterberg: Jeg vil savne Moritzen

Den danske instruktør er ked af, at han ikke kommer til at arbejde sammen med Henning Moritzen igen.

Thomas Vinterberg ved siden af Paprika Steen, Birthe Neumann, Henning Moritzen og Trine Dyrholm ved Cannes-fremvisningen af Festen i 1998. Fold sammen
Læs mere
Foto: PASCAL GUYOT

Thomas Vinterberg var ikke i tvivl, da han skulle besætte rollen som den incestuøse patriark Helge i dogmefilmen Festen fra 1998. Valget faldt på Henning Moritzen, der lørdag døde 84 år gammel.

- Han var Danmarks førende charmør og en af de bedste skuespillere, vi havde. Samtidig stod hans egen person i skærende kontrast til den rolle, jeg bad ham om at spille, siger filminstruktøren, der fik sit store gennembrud med filmen, til bt.dk.

Også Henning Moritzen høstede stor ros for rollen som den hjertelige familiefader, hvis joviale karakter krakelerer i løbet af en enkelt familiesammenkomst, og selvom han ikke dengang blev hædret for rollen med en Bodil-statuette, var præstationen en af grundene til, at han i 2011 modtog en Æres-Bodil for sine »elegante og intelligente præstationer«.

- Jeg havde altid drømt om at spille sammen med ham, og jeg er ked af, at det ikke kommer til at ske igen, siger Thomas Vinterberg, der fik den sørgelige nyhed over telefonen.

Instruktøren har i de seneste år deltaget i den aldrende skuespillers fødselsdage, og han beskriver Henning Moritzen som en meget stor ven.

- Det er vældig trist, og jeg kommer til at savne ham. Han var en, der var med til at opelske alle situationer - han var en charmør, en elegantier og en fremragende skuespiller, siger Thomas Vinterberg.

- Også var han helt vildt morsom. Han var så meget på alle niveauer, tilføjer instruktøren efter en lille pause.

- Der er så meget at sige om den mand. Han var en af de helt store kulturpersonligheder. Han kom fra en generation, det er ved at tynde ud i, siger Thomas Vinterberg.