Thomas Larsen: »Jeg kunne spørge Dronning Margrethe om alt«

Berlingskes Thomas Larsen har skrevet en ny bog med og om Dronning Margrethe, som giver sit bud på den danske folkesjæl, og som blandt andet har ønsket at sige noget til danskerne i tidens brandvarme indvandringsdebat.

 
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Dronning Margrethe kan sin danmarkshistorie. Uden manuskript. I en ny bog, "De dybeste rødder",  taler hun sig ind på fortællingen om den danske folkesjæl. Når bogens forfatter, Berlingskes politiske kommentator, journalisten Thomas Larsen, dukkede op på Amalienborg  med sine spørgsmål under armen, kunne han spørge  dronningen om alt.

Dronningen behøvede ikke at kende spørgsmålene på forhånd, og hvis nogen skulle have været i tvivl, afslørede majestæten et dybt og personligt kendskab til danmarkshistorien, til det danske folk og til tidens aktuelle udfordringer. Åbenheden forbløffede bogens forfatter, fortæller han i dette interview med b.dk.

"Hvis man føler, der mangler noget, er det mig, der ikke har lavet mit arbejde ordentligt, " siger Thomas Larsen , som er vant til politiske kilder, som gerne vil kontrollere alle udsagn.

I bogen giver Dronning Margrethe sit syn på væsentlige begivenheder, som har været med til at forme Danmark som nation, ligesom hun ser tilbage på den tid, hun selv har oplevet, hvor riget har undergået voldsomme forandringer.
Et af de spørgsmål, hun adresserer i bogen, er den indvandring, som er et af tidens store udfordringer og varmeste debatemner. Thomas Larsen er ikke i tvivl om, at Dronningen har været opmærksom på, at den svære diskussioner deler landet, og at hun som regent netop har kunnet bidrage med nogle ord som den samlende faktor, regenten skal være for folket.

I den forbindelse lægger hun ikke skjul på, at hun selv har ændret holdning, siden den berømte nytårstale fra 1984, hvor hun løftede pegefingrene over for danskerne, som ikke var gode nok til at tage imod nye borgere udefra. Nu har nydanskere også selv et væsentligt ansvar for, at integrationen skal lykkes, mener Dronning Margrethe.