Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Dronning Margrethe kan sin danmarkshistorie. Uden manuskript. I en ny bog, "De dybeste rødder", taler hun sig ind på fortællingen om den danske folkesjæl. Når bogens forfatter, Berlingskes politiske kommentator, journalisten Thomas Larsen, dukkede op på Amalienborg med sine spørgsmål under armen, kunne han spørge dronningen om alt.
Dronningen behøvede ikke at kende spørgsmålene på forhånd, og hvis nogen skulle have været i tvivl, afslørede majestæten et dybt og personligt kendskab til danmarkshistorien, til det danske folk og til tidens aktuelle udfordringer. Åbenheden forbløffede bogens forfatter, fortæller han i dette interview med b.dk.
"Hvis man føler, der mangler noget, er det mig, der ikke har lavet mit arbejde ordentligt, " siger Thomas Larsen , som er vant til politiske kilder, som gerne vil kontrollere alle udsagn.
I bogen giver Dronning Margrethe sit syn på væsentlige begivenheder, som har været med til at forme Danmark som nation, ligesom hun ser tilbage på den tid, hun selv har oplevet, hvor riget har undergået voldsomme forandringer.
Et af de spørgsmål, hun adresserer i bogen, er den indvandring, som er et af tidens store udfordringer og varmeste debatemner. Thomas Larsen er ikke i tvivl om, at Dronningen har været opmærksom på, at den svære diskussioner deler landet, og at hun som regent netop har kunnet bidrage med nogle ord som den samlende faktor, regenten skal være for folket.
I den forbindelse lægger hun ikke skjul på, at hun selv har ændret holdning, siden den berømte nytårstale fra 1984, hvor hun løftede pegefingrene over for danskerne, som ikke var gode nok til at tage imod nye borgere udefra. Nu har nydanskere også selv et væsentligt ansvar for, at integrationen skal lykkes, mener Dronning Margrethe.