Thomas Helmig i sorg over nær vens død: »Nu vil jeg lytte til al den musik, vi skabte sammen. Og lade tårerne strømme«

Foto: Mads Nissen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den danske sanger og musiker Thomas Helmig har mistet sin gode ven, lydteknikeren, Tom Rønlov Andersen, der døde fredag morgen.

At der tale om en særdeles nær ven, fremgår tydeligt af det opslag, som Thomas Helmig har lagt på sin Facebook-profil:

Tom Andersen

Tom var speciel, Tom gik med seler
Tom blev sulten kl. 18.00 præcist
Tom var en vanvittigt dygtig lydtekniker
Tom var lyd-arkitekt
Tom var den, jeg arbejdede tættest sammen med
Nogensinde
Tom gned sine hænder af entusiasme
Og han grinte med hele kroppen...
Tom og jeg "levede" sammen i 80'erne og 90erne
Og vi gav Genlyd
Tom er død
Nu vil jeg lytte til al den musik, vi skabte sammen
Og lade tårerne strømme
Tom var den bedste

Tom Rønlov Andersen arbejdede gennem mere end 40 år som tekniker og producer, de fleste i Feedback-studiet i Aarhus. Tom styrede både knapper, lyd og befordrede det gode samarbejde når Gnags, Thomas Helmig, Michael Falch, Søs Fenger og andre af de store danske navne var i studiet.

Han har selv fortalt, at karrieren begyndte i hjemmet, hvor han lavede »sound on sound« på sin spolebåndoptager uden at have andet en fascinationen af musik som forudsætning.

I 1974 begyndte han hos Metronome-studierne på Vibevej i København, og syv år senere kom han til Sweet Silence-studiet på Amager, hvor han arbejdede i godt to år. Derefter emigrerede han til Århus.

Efter et år i New Sound Recording i Skanderborg, fik han kontakt med Gnags og begyndte at arbejde i Feedback-studiet (i folkemunde kaldet Genlyd-studiet), hvor han var i 25 år.

Kondolencerne strømmer ind på Tom Rønlov Andersens egen Facebook-side, hvor bl.a. produceren Oli Poulsen skriver følgende og henviser til videoen med Afrika-sangen, hvor Tom Rønlov Andersen er den første man ser:

De fleste ved nok ikke hvem han var, men i har helt sikkert nydt hans gode lyd utallige gange...som f.eks. Gnags, Thomas Helmig, Søs Fenger...og stort set alle de store ting som kom fra Århus i 80'erne og 90'erne. Tom var en af dem man så op til med stor respekt...både for hans evne til at få ting til at lyde rigtig godt, men også orginalt og friskt. R.I.P. Tom....din gode lyd vil glæde os videre ...selvom livet har trukket master faderen ned

Tom Rønlov Andersen var blandt andet teknikeren bag den velkendte 'Afrika'-velgørenhedssang fra 1985.