The Roots udfordrer egen genre

The Roots stiller spørgsmål til hiphoppens fastlåste konventioner på deres nye album. Og stikker så selv i alle retninger.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det amerikanske hiphop-kollektiv The Roots har altid haft trang til at gøre tingene anderledes.

Således også på deres nye album »... And Then You Shoot Your Cousin«, inspireret af en tekst af kollegaen KRS-One, hvor de rejser spørgsmålene: »Hvad er hiphop, og hvad prøver prøver hiphop at opnå?«

Egentlig er det spørgsmål, som The Roots har udfordret igen og igen, siden rapperen Black Thought og trommeslageren Questlove dannede gruppen tilbage i 1987 og begyndte at udfordre genrens konventioner, blandt andet ved at insistere på at spille på rigtige instrumenter og ikke blot rappe ind over et eller andet backtrack som mange af kollegerne.

Nu trækker de den så en tand længere og udfordrer stereotyperne om gangstarappens trang til bling-retorik og hurtige damer og branchens multimillionærer, der stadig rapper om livet på gaden, men reelt set ingen kontakt har til livet i deres gamle hood. Det er til dels leveret med satirens ironi, men samtidig med en moralsk tone, der aldrig kammer over, og som derfor gør denne udgivelse til et interessant bidrag til debatten om, hvor rapmusikken er på vej hen.

Har allieret sig med unge talenter

The Roots har på producersiden allieret sig med en række unge talenter såsom Mike Jerz, Trapzillas, Damion Ward, Ray Angry med flere, der bidrager på forskellig vis til de 11 numre. Indledningsvist trækkes vi dog helt tilbage til 1959 med Nina Simones »Theme From Middle Of The Night« inden Patty Crash’ smukke melankolske vokal over et tungt drævende beat tager over på »Never« – et af albummets absolut bedste numre, selv om det abrupt skæres op af en mareridtsagtig strygerdel leveret af Metropolis Emsemble. Men det er netop The Roots’ klassiske virkemidler. En udfordring af det umiddelbart iørefaldende, en leg med det stringente beat og en skæv tone, der trækker lytteren frem i stolen. De trækker Würlitzerorglet frem i den funky og vibrerende »Understand« med Dice Raw og Greg Porn for øjeblikket efter at udfordre os med en dramatisk tænderskærende intro til »Dies Irae« med eksperimentalmusikeren Michel Chion. Det er meget fjernt fra noget, der har med hiphop at gøre og så alligevel – for hvad er hiphop?

Ifølge The Roots kan det være hvad som helst, så længe det er i stand til at gøre op med en evig stræben efter at ligge på toppen af hitlisterne og efterligne popmusikkens monotoni. Med »... And Then You Shoot Your Cousin« danner The Roots atter fortrop og kan måske bane vejen for en ny bølge. Man har lov at håbe.

Hvem: The Roots. Hvad: »... And Then You Shoot Your Cousin« Univeral Music.