»The Hunger Games« er det nye filmfænomen

»The Hunger Games« har solgt læssevis af billetter både i Danmark og USA siden premieren i sidste uge. Filmen har et bredere publikum og dybere lag end eksempelvis »Twilight«, mener filmanmelder.

Jennifer Lawrence spiller Katniss Everdeen i »The Hunger Games«, der skulle have bredere appel end »Twilight». Fold sammen
Læs mere
Foto: MARIO ANZUONI

Biografgængere verden over har i denne weekend været interesserede i én film: »The Hunger Games«.

Derfor har »The Hunger Games« allerede indtjent 155 millioner i USA og er dermed blevet den tredje mest sete film på én weekend - kun overgået af »Harry Potter og Dødsregalierne del 2« og Batman-filmen »The Dark Knight«. De danske biografgængere har også været vilde med filmen, som 53.000 personer har løst billet til siden premieren i torsdags.

Filmen foregår i diktaturstaten Panem, der er et billede på fremtidens USA. Panem er inddelt i 12 distrikter, der bliver ledet af en lille rig elite. Hvert år udvælges to unge mennesker fra hvert distrikt til at deltage i TV-showet »The Hunger Games« - et blodigt koncept, hvor vinderen bliver sikret rigdom og berømmelse - resten bliver slået ihjel.

Christian Monggaard er filmanmelder på Dagbladet Information og han er - ligesom alverdens biografgængere - glad for filmen.

- Den har et samfundskritisk og politisk indhold, der handler om at gøre op mod undertrykkere i en ikke så fjern fremtid. Den handler om at kæmpe, og det gør, at man får en mere universel historie, siger han.

Filmens heltinde er Katniss Everdeen, som spilles af Jennifer Lawrence. Hun melder sig frivilligt som deltager i »The Hunger Games« for at redde sin mindre søster, der ellers er blevet udvalgt som deltager. Jennifer Lawrence er ifølge Christian Monggaard endnu en årsag til, at filmen er blevet så vellykket.

- Filmens hovedstyrke er Jennifer Lawrence. Hun har en særlig blanding af selvsikkerhed og usikkerhed. Hun kæmper for det, der betyder noget for hende, men samtidig ved hun ikke, om hun overlever. Hele omdrejningspunktet for historien er denne unge, handlekraftige kvinde. Hun er historiens motor, og den helt rigtige skuespiller i den rolle, siger han.

»The Hunger Games« er baseret på en bog af Suzanne Collins, der i alt har skrevet tre bøger i serien. Også »Twilight« var en succes, først i bogform og siden på biograflærredet. Men ifølge Christian Monggaard har »The Hunger Games« mere at byde på.

- Det er en action- og science-fiction film, så den tiltaler mænd mere end »Twilight« gjorde. »Twilight« foregår i et teenagemiljø, der handler om kærlighed og om at finde sin plads i verden. I »The Hunger Games« ser vi både mediekritik og samfundskritik og en slags parodi på programmer som »Big Brother«. Derfor er den ret interessant og har dybere lag end eksempelvis »Twilight«, siger han.

Filmen distribueres af Nordisk Film i Danmark og her er direktør Jan Lehmand aldeles tilfreds med »The Hunger Games« premieresucces.

- Vi havde sat den som »Twilight«, der åbnede med 23,000 billetter, men den har altså solgt over det dobbelte - 53.000 billetter. Der har været stor opmærksomhed omkring den, og der er ingen tvivl om, at den er det nye store fænomen, siger han.

Fans af »The Hunger Games« kan allerede nu glæde sig, for den anden film i serien »Catching Fire« får premiere i november 2013.