»The Danish Girl« får lunken modtagelse

Den Oscar-vindende instruktør Tom Hoopers spillefilm om den danske transkvinde Lili Elbe imponerer ikke anmelderne.

Eddie Redmayne som den danske transkvinde Lili Elbe i spillefilmen »The Danish Girl«. Foto: PR Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Filmen »The Danish Girl« er fortællingen om en dansk pioner. Den er baseret på den autentiske historie om danske transkvinde Lili Elbe, der blev født som Einar Wegener i 1882, og som formentlig var den første transperson i verden, der gennemgik en kønskorrigerende operation.

En stor del af filmen er optaget i i hjertet af København, og forventningerne har været tårnhøje, siden Cophagen Film Fund smed seks millioner kroner i den internationale filmproduktion.

»»The Danish Girl« er et fantastisk filmprojekt, og det er en kæmpe glæde for fonden, at filmen nu optages on location i indre København, hvor Einar Wegener selv boede. Lige siden Copenhagen Film Fund blev etableret har vi arbejdet intenst på at få en stor international spillefilm til København,« udtalte Copenhagen Film Funds direktør, Thomas Gammeltoft,  i forbindelse med uddelingen af støttekroner, som blot er en lille del af storfilmens budget.

Se traileren til »The Danish Girl«

Men anmelderne er ikke specielt imponerede over »The Danish Girl«, der netop har haft verdenspremiere under filmfestivalen i Venedig.

De mener ikke, at filmens instruktør Tom Hooper, som tidligere har vundet en Oscar for »Kongens store tale« og som også er manden bag »Les Misérables«, slipper specielt godt fra »The Danish Girl«, hvor Eddie Redmayne spiller Lili Elbe/Einar Wegener, mens Alicia Vikander har rollen som ægtefællen, den anerkendte kunstner Gerda Wegener.

Den britiske avis The Guardians anmelder giver blot filmen to ud af fem stjerner og kalder den poleret og over-smagsfuld.

»»The Danish Girl« er et målrettet mainstream melodrama, der ikke rigtig byder på noget nyt i forhold til emnet,« skriver anmelderen, som mener, at tiden ellers er moden til at gå tættere på transkønnethed i lyset af den opmærksomhed som særligt Bruce Jenners transition til Caitlyn Jenner har tiltrukket sig i år.

Læs: Transkønnede har indtaget mainstreamkulturen

The Independents anmelder kvitterer med tre ud af fem stjerner og er skuffet over, at filmen ikke vil længere ind under huden på sit publikum.

»Man kunne sagtens forestille sig »The Danish Girl« i en meget mere rå, stiliseret og skingert melodramatisk udgave af en filmskaber som Rainer Werner Fassbinder. Han ville have dyrket scener som den tidligt i filmen, hvor vi ser Einer gemme sin penis mellem benene, eller den sene scene, hvor han bliver overfaldet af homofobe bøller. I stedet tilstræber Hooper underdrivelse og underfundighed,« skriver The Independents anmelder, som altså mener, at filmen er for forsigtig og bange for at frastøde nogen.

Branchemagasinet Variety tager derimod godt imod filmen. Særligt Eddie Redmaynes præstation og kropslige skildring af kønsskiftet bliver fremhævet som en kraftpræstation.

Et andet branchemagasin - The Hollywood Reporter - konkluderer, at »The Danish Girl« er en respektabel med til tider også følelsesmæssigt afdæmpet skildring af et bemærkelsesværdigt liv.

Læs: Kulturborgmester vil lokke flere til at filme i København

»The Danish Girl« får dansk biografpremiere i begyndelsen af 2016.