Terroren rammer i metroen i ny dansk TV-serie

Hvordan ville politiet reagere, og hvordan ville medierne dække et terrorangreb i Københavns Metro? Det får vi at se i Kanal 5s nye serie »Gidseltagningen«, der optages netop nu.

Skuespillerne Dar Salim, Sara Hjort og Paprika Steen poserer sammen med instruktør Kasper Barfoed i den replika af Københavns Metro, der er bygget i Filmstationen i Værløse. Foto: Emil Hougaard Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Jeg skal ikke som de andre i serien lære at tage ladegreb på en pistol, for jeg spiller bare journalist, og dem har jeg i forvejen et ret godt kendskab til,« siger Paprika Steen, der har hovedrollen i Kanal 5s nye TV-serie-satsning.

Vi er til Kanal 5s præsentation af det foreløbige arbejde på serien »Gidseltagningen«, hvori Paprika Steen spiller en journalist, et fag hun har et vist førstehåndskendskab til i kraft af sin position som en af landets mest kendte skuespillere. Flere af de øvrige medvirkende, som Sara Hjort og Johannes Lassen spiller politifolk og har derfor brugt adskillige timer på at sætte sig ind i politiets arbejdsmetoder.

De fleste københavnske metropendlere har formentlig tænkt tanken på et eller andet tidspunkt, stående som sild i tønde på vej gennem byens undergrund: Hvordan ville det være at blive fanget i en terroraktion i metroen?

Det var dette spørgsmål som »Borgen«-forfatteren Adam Price ville undersøge i en ny TV-serie, og da han præsenterede ideen til serien for Kanal 5, så de straks mulighederne for at bruge den til at skærpe stationens profil i seernes bevidsthed.

En stor del af optagelserne af de i alt otte afsnit foregår på Filmstationen, der har til huse på den tidligere flyvestation i Værløse. I »Hangar 7« fortæller programredaktør Maiken Vexø om sine forventninger.

»Vi vil være en af de fire store danske kanaler, og Kanal 5 vil gerne stå for crime, fakta og action. »Gidseltagningen« rummer alle disse elementer. Et højspændt drama, der tapper lige ind i den frygt, vi alle sammen har for terror,« siger Maiken Wexø.

 

Troværdighed er vigtigt

Seriens showrunner, Kasper Barfod, har udarbejdet manuskriptet i samarbejde med Adam Price og Søren Sveistrup, der hver især har arbejdet på nogle af DRs mest succesfulde serier, nemlig »Borgen« og »Forbrydelsen«.

»Vi har ikke haft lyst til at lave en action-serie, som Hollywood ville gøre det. Vi ville lave en troværdig – men ikke socialrealistisk – beskrivelse af politiets håndtering af en terroraktion,« siger Kasper Barfoed.

I serien tager ukendte gerningsmænd 15 uskyldige metropassagerer som gidsler, og fører dem gennem den underjordiske metrobyggeplads fra Kongens Nytorv til den halvfærdige metrostation ved Marmorkirken.

Filmselskabet SAM Productions har optaget enkelte scener i den virkelige metrobyggeplads, men hovedparten af handlingen er optaget i en kæmpemæssig 360-graders kulisse, der er bygget i Hangar 7 på Filmstationen. Her kan man blandt andet gå gennem et langt metrotunnelrør, der giver en meget overbevisende fornemmelse af at befinde sig dybt i den københavnske undergrund.

For at give serien den tilsigtede troværdighed brugte Kasper Barfoed flere måneder på at researche historien. Han talte blandt andre med de folk, der ville få ansvaret for at forhandle med gidseltagerne.

»Der er en særlig sprogbrug omkring hele den situation, som jeg skulle sætte mig ind i. For eksempel må forhandlerne ikke bruge ordet »gidsel«, når de taler med gidseltagerne. Man omtaler fangerne som mennesker for netop at bevare en menneskelighed i kommunikationen,« siger Kasper Barfoed.

En del af researchen var samtaler med den danske fotograf Daniel Rye, der sad som gidsel i 398 dage hos terrororganisationen Islamisk Stat i Syrien, og som hjalp forfatterne til en forståelse af de psykologiske faser, som tilfangetagne kommer igennem.

Paprika Steen spiller en TV-journalist, der får kontakt til gidseltagerne, og derved kan serien skildre, hvordan gidseltagningen også bliver til en mediebegivenhed, der sætter hele landet i stå.

»Der er journalister, der læser nyhederne op, og så er der dem, der ligesom spiller nyhederne. Jeg er en af sidstnævnte, hvilket der lader til at blive mere og mere af i danske medier. TV-journalisterne lægger mere følelse i det, de laver, end tidligere,« siger Paprika Steen.

»Gidseltagningen« har hentet støtte fra Public Service Puljen, der ikke siden 2008 har tildelt et større beløb til én serie. Dramaserien har også vakt interesse internationalt og er allerede solgt til flere lande.