Terror-satire kan koste millioner

SBS TV risikerer at skulle tilbagebetale 4,5 millioner kroner til Dansk Filminstitut i sagen om Omar Marzouks kontroversielle TV-satire »Cellen«.

Foto: Teitur Jonasson
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En TV-serie om en terrorcelle i Danmark er klar til at blive sendt på TV, men da det ikke ser ud til at ske, risikerer TV-selskabet SBS TV, der står bag serien, at skulle tilbagebetale 4,5 millioner støttekroner til Dansk Filminstitut. Serien, der har titlen »Cellen«, er skrevet af komikeren Omar Marzouk.

»Cellen« er en satireserie på 12 afsnit, der omhandler tre tumpede terrorister i Danmark, og SBS oplyser, at det er dagens skærpede terrortrussel, der gør, at de ikke har lyst til at bringe serien. For mere end to år siden fik SBS TV et tilskud på 4,5 millioner kroner fra Dansk Filminstituts (DFI) public service-pulje til at lave serien, og DFI køber ikke SBS TVs begrundelse.

»Vi anerkender ikke det argument, at serien har et indhold, der gør, at den ikke kan vises,« siger Claus Ladegaard, der er områdedirektør i DFI. Han uddyber:

»Denne her serie er støttet for to år siden, hvor vi diskuterede indholdet, og vi indskærpede, at det satiriske indhold, der blev fremlagt, også var det, der skulle sendes. Vi har set serien, og vi mener ikke, at der er et problem med at sende den.«

Skal sendes for støtte

Reglerne om støtte fra public service-puljen foreskriver, at serien skal sendes inden for 24 måneder, efter at støtten er givet, men SBS fik i sin tid et halvt års udsættelse, da serien ikke var klar. Det halve år er gået den 6. december, men SBS har anket dispensationen til Kulturministeriet og har fået indtil 6. juni til at få serien på skærmen. Sker det ikke, må SBS tilbagebetale de 4,5 millioner.

»Hvis ikke den er sendt inden 6. juni 2011, så er der ikke andre ankemuligheder, og så må de betale pengene tilbage. De regler er meget klare, og dem tror jeg ikke, der er nogen, der drager i tvivl,« siger Claus Ladegaard.

SBS TV betvivler heller ikke reglerne, men mener fortsat ikke, de kan sende serien, fortæller informationschef hos SBS Jesper Jürgensen.

»Programmet havde nogle kreative udfordringer og blev forsinket, og i den mellemliggende periode har terrortruslen i Danmark ændret sig, hvilket gør, at vi har truffet den kommercielle vurdering, at vi ikke har lyst til at sætte det på skærmen,« siger Jesper Jürgensen.

Han anerkender, at terrortruslen sandsynligvis ikke ændrer sig betydeligt det næste halve år, men håber fortsat, at der kan findes en løsning.

Er I indstillet på at tilbagebetale pengene, hvis der ikke kan findes en løsning?

»Hvis vi vælger ikke at sende den, eller sender den på en anden måde end efter aftalen, så må vi jo betale pengene tilbage,« siger Jesper Jürgensen.

Det var ikke muligt at få en kommentar fra Omar Marzouk i dag, men han udtaler til B.T. at han er rasende over, at SBS ikke tør vise en serie, der »tager pis på ekstremister«.