Terror-øvelse i Cannes giver bagslag

Video af storstilet terrorøvelse ved festival-palæet i Cannes har skræmt flere deltagere.

Fransk antiterrorkorps i aktion foran festival-palæet i Cannes. Fold sammen
Læs mere
Foto: VALERY HACHE

En storstilet terrorøvelse i og omkring Festival-palæet i Cannes, skulle afprøve og demonstrere, at terrorberedskabet er i orden før filmfestivalen om to uger, men måske har det haft den modsatte effekt. I hverft fald siger flere chefer i filmindustrien til Hollywood Reporter, at de er blevet mere skræmt end gjort trygge af den video, som viser terrorøvelsen.

»Jeg fandt først ud af, at jeg var i fare, da jeg så videoen - jeg havde ikke tænkt over det før,« siger den internationale chef for Tokyo Broadcasting System, Yuhka Matoi. »Måske bliver jeg væk fra den røde løber i år.«

I videoen fra øvelsen torsdag den 21. april ser man bevæbnet politi skyde med løst krudt rundt om Cannes' centrale »Grande Palais«, der er ramme om filmfestivalen, mens en gruppe »terrorister« løber hen mod bygningen. Brandmænd, læger og ambulanceteams er også i aktion over for de »sårede«, der ligger rundt om på jorden.

Dramatisk er det, og ifølge Palais-præsidenten Claire-Anne Reix, var formålet at vise festival-deltagerne, at »vi er i træning, vi forbereder os, vi er klar. Det er ikke skræmmende. Hvad der burde være skræmmende, er alle de videoer, du kan se på Internettet, ikke dækningen af en øvelse.«

Alligevel har flere deltagere ifølge Hollywood Reporter stillet spørgsmål ved, om taktikken med en offentlig øvelse for rullende kameraer mere får det til at ligne PR end en sikkerhedsøvelse.

»Enhver, der tager til Cannes, ved, at at franskmændene er gode til at lave et show. Jeg håber ikke, at sikkerhedsvideoen bare var en forestilling, der skulle overbevise os om, at de er forberedt,« siger direktør for det tyske A Film, Alexander van Dulmen, til filmmagasinet.

Efter de voldsomme terrorangreb i Paris i november og Bruxelles i marts, er sikkerhedsniveauet generelt hævet i Frankrig, og også ved Cannes Festivalen har man indført nye sikkerhedsprotokoller. Øvelsen i torsdags var første gang man afprøvede det nye terrorberedskab. Og det er nødvendigt for at være ordentligt forberedt, lyder det fra den israelske anti-terrrorekspert Nitzan Nuriel, der er hyret til at forbedre bedredskabet.

»Man er nødt til at være forberedt på, det vi kalder en multi-terror begivenhed,« siger Nitzan Nuriel til Hollywood Reporter.