Teaterpokalen til Lars K . Mikkelsen

Skuespilleren Lars K. Mikkelsen hædret med Danske Teaterjournalisters fornemme pris Teaterpokalen. Begrundelsen var enkel: "Han forfører os".

Teaterpokalen 2007. Lars Mikkelsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Christian Als

Han startede karrieren som gøgler og med at stå i skyggen af sin bror, Mads.

Men i går rykkede den 43-årige skuespiller Lars Mikkelsen for alvor ind i spotlightet, da han - passende iført blød kasket og en trøje med teksten »Peak Performance« - modtog én af dansk teaters tungeste priser.

Mens de sorte scenelamper farvede luften rød over CaféTeatrets scene, blev Teaterpokalen overrakt af Rikke Rottensteen, formand for de danske teaterkritikere, der fortalte historien om Lars Mikkelsen , som i den glitrede offentlighed har været mindre omtalt end broderen Mads.

»Men i teaterkredse - der blev det vist ret hurtigt omvendt. Der var det Lars Mikkelsen , man talte om. Shakespeare, Molière, Holberg, Werdelin, Nielsen, Madsen. Man kan nærmest ikke komme i tanke om den type rolle eller den form for teater, han ikke ville kunne spille og fylde helt ud. Han forfører os,« sagde Rikke Rottensteen, mens prismodtageren smilede i baggrunden.

»Jeg er ikke altid enig med jer. Men denne gang er jeg,« sagde han varulveagtigt med hænderne på en stor buket liljer og et indgraveret sølvfad, der følger med prisens 50.000 kroner.

»Og så vil jeg gerne sige tak til alle dem, der har holdt mig ud i længere perioder ad gangen. Som i andre arbejdsprocesser kan der opstå konflikter med det, vi laver. Dem vil jeg blive ved med at opsøge,« lovede skuespilleren, der fik prisen for sine roller i henholdsvis »Erasmus Montanus« på Grønnegårds Teatret og »Pis« på Det Kongelige Teater. Og de lyttede alle sammen. Konen, Anette Støvelbæk, skuespillere som Henrik Prip og Beate Bille samt instruktøren Kamilla Wargo Brekling, der ved samme lejlighed modtog kritikernes instruktørpris, den såkaldte Teaterkat, for sit arbejde med »Pis«.

Prisen blev overrakt af Berlingske Tidendes teaterredaktør Jakob Steen Olsen.

»Det er synligt for enhver, at hun er blevet bedre og bedre. Jeg har ladet mig fortælle, at hun - da hun fik opringningen om, at vi ville give hende denne fine instruktørpris i dag - nervøst spurgte, hvad hun så skulle gøre til gengæld? Det kan jeg sådan set godt fortælle dig. Du skal blive ved med at lave teater,« sagde Jakob Steen Olsen.

Mandagens sidste pris, Initiativprisen, blev givet til Alette Scavenius, der har udgivet Gyldendals store Teaterleksikon.