Teaterfusion lander blødt

Under et bestyrelsesmøde i går indvilgede et hidtil skeptisk Folketeater endelig i en fusion med turnéteatret Det Danske Teater. Paraplyorganisationen Københavns Teater gennemførte sammensmeltningen af de to teatre ved at imødekomme en række krav fra Folketeatrets side.

Folketeatrets bestyrelse accepterede i går fusionen med Det Danske Teater. Dermed kan Paraplyorganisationen Københavns Teater sætte punktum for det sidste års tovtrækkeri om omstrukturering af de københavnske teatre. Ifølge aftalen bliver Waage Sandøe nu teaterchef for de to fusionerede teatre under navnet »Folketeatret.dk«, mens Malene Schwartz bliver bestyrelsesformand i konstellationen. Men Folketeatrets bestyrelsesformand Jens Wittrup Willumsen hæfter sig især ved, at fusionsaftalen indeholder en række forbehold, som bl.a. sikrer aftrædelsesordninger for de medarbejdere, som uundgåeligt mister jobbet.

»Det var ikke længere ansvarligt at opretholde vores krav om at fortsætte som selvstændigt teater, når vi ville blive sat helt uden for indflydelse. Med aftalen er vi mindre defensive og mere offensive: Vi har trods alt fået vores nuværende direktør ind som bestyrelsesformand,« siger Jens Vittrup Willumsen.

Derudover var det centralt for Folketeatret at sikre scenens profil. Og ifølge den nye aftale bliver der øremærket penge til to årlige forestillinger, som laves specifikt til den stationære scene på Folketeatret.

»Det betyder, at vi kan opretholde et højt niveau på Folketeatret. Det gør også, at vi kan holde på kompetencerne på Folketeatret. Det sikrer et højt niveau, fordi man ikke kan skære i ressourcerne,« forsikrer Folketeatrets bestyrelsesformand, Jens Vittrup Willumsen.

Men at de nye krav skal tolkes som en løftestang, der højner niveauet på»Folketeatret.dk«, undrer teaterchef Waage Sandøe. Han mener snarere, at kravene har en symbolværdi, der lader den afgående bestyrelse vandre ud af Folketeatret med værdigheden i behold.

»Men det er fint nok, der er tale om en »give-and-take situation«,« medgiver Waage Sandøe, der er tilfreds med, at fusionen endelig er landet. Nu glæder han sig til at sætte sig i teaterchefstolen, mens Malene Scwartz må se til fra bestyrelsen.

»Teaterchefen har kunstnerisk frihed. Det er teaterchefen, som uden indblanding planlægger repertorie. En teaterbestyrelses opgave er at være en god sparringspartner for chefen. Og en god chef ønsker en god bestyrelse som sparringspartner. Og jeg er sikker på, at Malene Schwarz udmærket kender de spilleregler.«