Teaterbranchen er klar til fælles fodslag

Marianne Jelved offentliggør onsdag en ny vision for scenekunstområdet i Danmark. Centralt i den står oprettelsen af et videncenter for scenekunst. Det første halve år får centret halvanden million kr.

Kulturminister Marianne Jelved præsenterer onsdag et nyt videncenter, som en samlet scenekunstbranche har været med til at udvikle. Arkivfoto: Axel Schütt Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når kulturminister Marianne Jelved (R) i dag offentliggør en samlet vision for den danske scenekunst efter først den store konference, Scenekunstdialog, i januar og en række efterfølgende møder med scenekunstbranchen, står etableringen af et nyt Udviklings- og Videncenter for Scenekunst helt centralt.

Det nye center er produktet af et stærkt ønske fra hele teaterbranchen, og etableringen af det begynder hurtigt efter sommerferien. Der er sat 1,5 million kroner af til centret i 2015, og derefter et endnu ikke offentliggjort beløb hvert år indtil 2020.

»Et videncenter er et stærkt ønske fra scenekunstbranchen. Den har brug for at dele viden, og det er meget uoverskueligt, hvis de hver især skal gå fra deres eget teater rundt til alle mulige andre teatertyper.

Deltagerne i dialogmøderne har givet udtryk for, der mangler en instans, der kan samle viden om scenekunsten op løbende og dele den med andre, stå for nogle arrangementer og sætte folk sammen. Men jeg vil ikke ellers blande mig,« siger Marianne Jelved om det nye center.

At det kommende videncenter bliver etableret efter et stærkt ønske fra en samlet scenekunstbranche er noget af det, der glæder kulturministeren allermest ved det nye visionspapir:

»Det er første gang, jeg har oplevet så markant et fælles fodslag på, i hvilken retning scenekunsten skal, og hvad det er for en mission, der skal løftes.

Det er jeg meget imponeret af, for man skal huske på, at møderne har samlet repræsentanter fra hele branchen fra Uafhængige Scenekunstnere Uden Scene til Det Kongelige Teater,« siger Marianne Jelved om dialogmøderne.

Teaterbranchen skal selv bestemme

Ifølge »Scenekunstdialog – visionspapir for udviklingen af scenekunsten i Danmark« skal centret i første omgang have fokus på publikumsudvikling og internationale samarbejde blandt andet gennem en kortlægning af de mange festivaler for voksenteater i Danmark og et ønske om én mere bredt samlende og international teaterfestival herhjemme.

Det er et »kæmpearbejde at lave en festival«, siger Marianne Jelved. Derfor vil det også være oplagt, at det nye center vil kunne hjælpe med kontakter til et internationalt netværk og lignende.

Men det er ifølge ministeren op til teaterbranchen selv at bestemme, om det skal være et fokuspunkt for centret, som derfor også kan skifte retning alt efter behovet i branchen.

I det hele taget er det i høj grad op til scenekunstmiljøet selv at tage ansvar. Ministeren har sat penge af til centret, men ikke til andet.

»Jeg har sagt så mange gange nu, at der ikke kommer flere penge, og det har de hørt efter. Der har været et rigtigt godt forløb af møder, det har været meget inspirerende, og jeg har stor respekt for det, som scenekunstbranchen har bidraget med.«