Teaterbillet til den pris du har lyst til at give

»Hvad er det værd« er princippet bag billetpriserne hos Egnsteatret Carte Blanche i denne sæson. Publikum må give, hvad de vil og kan efter forestillingerne.

Foto fra Carte Blanche-forestillingen »Beskæring«. Foto: Christoffer Brekne. Fold sammen
Læs mere

Hvad er værdien af kultur? Det er et spørgsmål, som både kulturfolk og politikere i disse år diskuterer kraftigt på mange forskellige planer. Hos egnsteatret Carte Blanche i Viborg har man besluttet at bringe diskussionen ned på det helt jordnære niveau, og lade det være op til publikum, hvad de vil betale for forestillingerne i den kommende sæson.

Teatret erklærer som udgangspunkt, at man mener at statsstøttet kultur bør være tilgængeligt for alle uanset tykkelsen af pengepungen. Derfor indfører man i hele sæsonen 2016/17 konceptet »Betal, hvad, du synes, forestillingen var værd for dig«. Der kan stadig bookes billetter til forestillingerne - priserne er bare som udgangspunkt 0 kroner, hvorefter publikum så kan vælge at give et beløb, som de synes, de har råd til – og altså som de synes, forestillingen var værd.

»Det er en måde at demokratisere kulturen på. Samtidig bliver det interessant at skabe en debat om, hvordan vi værdisætter kulturen – også ud over det økonomiske,« siger Thorkild Andreasen, der er administrativ leder af Carte Blanche.

Andre har før prøvet den samme betalingsteknik - bandet Radiohead fik stor opmærksomhed, da de i 2009 sendte albummet »In Rainbows« ud på forventet efterbevilling - ligesom den gode gamle stil med at sende hatten rundt, jo i princippet bygger på samme risikovillighed. Carte Blanche gør dog opmærksom på, at det er første gang i Danmark, at et teater lader hele sæsonen køre efter princippet om frivillig efterbetaling.

Risikoen er dog heller ikke så voldsom, lyder det fra den administrative leder.

»Vi er et af de mindre egnsteatre og samarbejder meget med museer, biblioteker og andre lokale aktører, så billetindtægterne fylder ikke så voldsomt i vores budget,« siger Thorkild Andreasen. Han vurderer, at teatret risikerer 50-100.000 kroner i mistede indtægter ud af et årsbudget på 4,5 millioner kroner – og samtidig kan få fat i et nyt publikum, så man vinder ind på gyngerne, hvad man taber på karrussellerne.