Teater vil fremme debat uden grøftegravning

BaggårdTeatrets leder, Jakob Bjerregaard Engmann, har oprettet teatrets eget, redigerede debatforum. Den offentlige debat er for barsk og ekskluderende, mener han.

Jakob Bjerregaard Engmann.
Læs mere
Fold sammen

BaggårdTeatret i Svendborg giver sig nu i kast med sin egen kulturskabende digitale debatklub, B TIMES-bloggen, der udkommer hver mandag med et nyt indlæg »til inspiration, debat, forandring og udvikling«.

Indlæggene skrives af et fast korps af bloggere, der alle har et forhold til Sydfyn og en mening om kunst og kulturliv. Med til konceptet hører, at alle indlæg og kommentarer på bloggen bliver redigeret, og at grove udsagn og ubehageligheder ikke kommer på.

»Den herskende intellektuelle og ordbårne debatdiskurs er fin og god for nogle, men også barsk og ekskluderende for andre,« forklarer BaggårdTeatrets leder, Jakob Bjerregaard Engmann.

Hvorfor mener du, at der er brug for at beskytte kulturdebattens deltagere?

»Jeg har ivrigt fulgt debatten og ikke mindst Berlingskes debat om Det Kongelige Teaters skuespilschef, Morten Kirkskovs, kronik i avisen forleden, hvor han skrev om, at jorden blev gødet for fascisme. Allerede den konservative Naser Khader efterspurgte i 2015, at kulturens folk deltog mere i debatten. Men når de så gør det, så bliver de, ligesom Morten Kirkskov, kritiseret for at være infantile, ureflekterede og ikke på niveau med den øvrige debat. Det falder mig for brystet, og jeg ønsker at vise, at kulturlivet har meget at byde på og er reflekteret.«

Men selv Naser Khader, der ønskede flere kulturfolk i debatten, skrev jo, at kunstneres indlæg for ofte var for ureflekterede?

»Ja, men kunstlivet har jo meget andet at byde på, og vi skaber med vores kunst et rum med andre aspekter og nuancer end blot det, der står i en kronik.«

Men når så kunstnere ytrer sig i mediedebatten, kan du så forstå, at der opstår en træthedsfornemmelse, når borgerlige beskyldes for fascisme og overdænges med skældsord?

»Ja, jeg forstår så udmærket træthedsfornemmelsen, men den træthed opstår også på den anden side, for kunstnere repræsenterer jo ikke kun Politiken-segmentet, der skælder ud på de borgerlige. Men når så kunstnere vover sig frem, så bliver de overdænget med skældsord, så der er træthed på begge sider, og mit bidrag er at skabe et nuanceret forum, hvor vi kommer væk fra grøftegraveriet.«

Men når borgerlige gentagne gange ser sig skældt ud af en Suzanne Brøgger, en Carsten Jensen, en Morten Kirkskov eller andre, så fremmer det vel ikke fornemmelsen af, at kunstnere er så nuancerede?

»Det er jo nok sådan, at det overvældende flertal af kunstnere er humanister ...«

Humanister? Mener du dermed, at de borgerlige ikke er humanister?

»Jeg kan da konstatere, at der foregår en dehumanisering i den offentlige politiske debat, og der giver jeg Morten Kirkskov ret. Man taler ikke mere om flygtninge som individer, men om strømme af mennesker. Men under alle omstændigheder og alle uenigheder til trods, så er mit initiativ til for at nedbryde barrierer og skabe et frisk pust i debatten.«