Teater-site truet af lukning

Det skulle være en nyskabelse i dansk teaterliv og bringe teatret hjem i publikums stuer. Men bare et år efter lanceringen er pengekassen tom for teater-sitet Seeatre.com.

Folketeatrets succes, Bang & Betty med bl.a. Ole Lemmeke er én af de 50 film, der kan ses på Seeatre.com. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Begejstringen var stor og planerne højtflyvende, da teater-sitet Seeatre.com blev lanceret i april sidste år.

Med HD-optagelser af teaterforestillinger fra både danske og europæiske scener ville initiativtageren Jesper Bo Rasmussen bringe teatret via computeren hjem i stuerne til publikum.

Målet var inden for de første tre år at blive Europas førende internetbaserede teater-on-demand portal for scenekunst.

I dag, kun godt et år senere, er kassen tom, og kommer der ikke nye penge, må teater-sitet lukke.

"Vi har investeret ti mio. kroner af vores private opsparede midler, og nu har vi ikke flere penge," siger Jesper Bo Rasmussen, som ellers har mødt stor sympati og interesse for sit projekt.

"Vi har været til møde med både kulturminister Marianne Jelved , Kulturstyrelsen og flere af Folketingets kulturordførere. Alle har været meget positive, men der er ingen, der har penge. Vi befinder os i den groteske situation, at der reelt ingen fonde eller puljer findes, som dækker så nytænkt et initiativ som vores."

Målet er 1.500 forestillinger

I løbet af det første år har Seeatre.com produceret 50 forestillinger, som ligger tilgængelig på sitet, og solgt ca. 5.000 månedsabonnementer á 94 kroner.

"Og det er ikke nok til, at vi kan investere i nye forestillinger," siger Jesper Bo Rasmussen.

Aktuelt håber han på et tilskud i år på 2,5 mio. kroner og derefter, at Seeatre.com kan komme på finansloven, helst med 25 mio. kroner årligt de næste fire år, så sitet kan få opbygget et større "varelager" og en større kundekreds.

Visionen er i 2018 at have et lager bestående af 750 ældre, allerede optagne forestillinger og yderligere 750 forestillinger fra den nutidige scenekunst, som både sælges til private og til f.eks. skoler og andre offentlige institutioner.

"Vi har allerede kontakt med ca. 50 institutioner, f.eks. gymnasier, som bruger os til eksamensopgaver og i undervisningen, og vi har holdt møde med bl.a. Det Kongelige Bibliotek, som gerne vil have vores forestillinger til bevarelse for eftertiden, og med Gentofte Bibliotek, som gerne vil udlåne teaterforestillinger," Jesper Bo Rasmussen.

Han har også fået henvendelser fra udlandet, bl.a. fra England, hvor der p.t. er stort fokus på danske skuespillere takket være succesrige TV-serier som "Forbrydelsen". Og på længere sigt forventer han, at Seeatre.com vil kunne løbe rundt i sig selv og blive uafhængigt af offentlige tilskud.

Med til finansloven

Både blandt regeringspartierne og i oppositionen er der stor interesse for teater-on-demand konceptet og stor sympati for Seeatre.com. Men ingen penge her og nu.

"Jeg har stor respekt for det arbejde, Seeatre.com har lavet. Det er et rigtig godt initiativ, kvaliteten er god, og der er ingen tvivl om, at det er en oplagt mulighed for at opleve nogle teaterforestillinger på nettet, når man ikke kan opleve dem rent fysisk i teatret," siger Socialdemokraternes kulturordfører, Mogens Jensen, som selv abonnerer på sitet.

"Men det er også klart, at vi ikke har en pose penge at hive op af Kulturministeriets kasse - og slet ikke i det omfang, der tales om her." siger han.

Venstres kulturordfører, Michael Aastrup Jensen vil gerne tage Seeatre-com med til efterårets finanslovsforhandlinger - men i mindre målestok.

"Det er et af de mest spændende nye projekter, og vi har det på vores positivliste. Men 25 mio. kroner lyder som et meget højt beløb - det er ikke det niveau, vi havde tænkt os at spille ud med," siger han og tilføjer.

"Det må være muligt at finde en fornuftig forretningsmetode, hvor både teatrene og f.eks. skoler spæder til."

Ifølge Jesper Bo Rasmussen skyldes Seeatre.com's økonomiske problemer bl.a., at investorerne trak sig, efter at medieforliget pålagde DR at lave 10-12 årlige transmissioner fra Det Kongelige Teaters forestillinger. Men det behøver ikke være et problem, mener Michael Aastrup Jensen.

"Jeg synes, vi i forligskredsen skal se, om der er samarbejdsmuligheder mellem DR, Det Kongelige Teater og Seeatre.com, som jo allerede har erfaringer og kontaktnet. Det vil være at foretrække frem for, at DR skal bygge deres eget system op fra bunden," siger han.