Teater giver opskriften på selvmord

Et teaterstykke med opskriften på det perfekte selvmord får psykologer til at anklage Aarhus Teater for manglende etik. Men opskrifterne kan findes alle steder, svarer dramatikeren, der sætter spørgsmålstegn ved, hvorfor det moderne menneske ikke må vælge sin egen død.

Stine Holm Joensen i en af de selvmordsscener, som nu kritiseres. Foto: Victor Marcussen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fortæl din læge hvor syg du er og få ham til at udlevere de rigtige piller. Slug dem på fastende hjerte - så virker de bedre. Kvæl derefter dig selv.

Nogenlunde sådan lyder opskriften på det perfekte selvmord, som det fortælles i stykket »Service.Selvmord« på Aarhus Teater. Med udgangspunkt i otte fiktive fortællinger tager forestillingen fat på det, som to danskere vælger at gøre hver uge: At tage deres eget liv.

Men stykket provokerer flere psykologer, der tager afstand fra den tydelige fremstilling.

»Det er fint at ville diskutere emnet selvmord, men det falder mig for brystet, at stykket er handlingsanvisende for, hvordan man kan tage sit eget liv. Man skal ikke puffe til folk, i stedet for at redde dem i land«, siger psykolog Bente Hjort Madsen, der leder Center for Selvmords-forebyggelse i Risskov.

Hun bakkes op af direktør Jeppe Toft fra »Livslinien«, der arbejder for at fjerne tabuet omkring selvmord.

»Vores generelle holdning er, at man skal tale om selvmord og at både medier og kulturliv har en forpligtigelse til at behandle emnet så nuanceret som muligt«, siger Jeppe Toft, der understreger, at han endnu ikke har set »Service. Selvmord«.

Har vi pligt til at leve?
Psykologernes kritik overrasker stykkets dramatiker, Christian Lollike, der på ingen måde vil opfordre til selvmord.

»Jeg havde svært ved at forestille mig, at man laver et stykke om selvmord uden at vise, hvordan man begår selvmord. Du kan finde de opskrifter alle steder, på Internettet og biblioteket, og jeg synes, at jeg behandler dem seriøst,« forklarer Christian Lollike om »Service. Selvmord«, der blandt andet foregår på det absurde servicecenter Exit Society, hvor man kan få hjælp til at dø.

Alt kan ordnes - både det sjove selvmord, det skamløse selvmord og det hurtige selvmord. Inspirationen kommer fra den schweiziske klinik Dignitas.

Desuden har Christian Lollike studeret breve fra flere selvmordere, ligesom han har talt med deres efterladte. Alt sammen for at stille spørgsmålstegn ved, hvorfor det moderne menneske er frit til at vælge sig eget liv, men ikke må bestemme, hvornår det skal slutte.

»Spørgsmålet er jo, om man overhovedet er forpligtet til at leve. Ingen har bedt om at blive født,«, forklarer Christian Lollike.

»Det handler jo i virkeligheden om, hvad der er vigtigst. Hensyn til de efterladte eller ens egne behov. Jeg synes i principppet, at man selv må vælge, men efterhånden som jeg har talt med de pårørende og læst de efterladtes dagbøger, er jeg også blevet bevidst om, hvor mange mennesker, man skader ved at tage sit eget liv«.

Forsvar for terror
Det er ikke første gang, at Christian Lollike skaber ravage med et teaterstykke. I 2004 truede Dansk Folkepartis Louise Frevert med at tilbageholde støtte til Aarhus Teater, hvis det opsatte Lollikes »Dom over skrig«, der efter hendes mening glorificerede fænomenet gruppevoldtægt.

Og året efter blev »Underværket«, der undersøgte angrebet på New York den 11. september 2001, tolket som et forsvar for terrorisme. Christian Lollike understreger, at han ikke bevidst søger provokationen. Han vil bare gerne gøre teatret nærværende.

»Teatret skal ud over det niveau, hvor vi bare diskuterer, om det er godt eller dårligt. Det skal tvinge publikum til at tage en debat og udfordre vores moralske værdier«, forklarer Christian Lollike.

»Jeg forsøger altid at finde de mest interessante tilgange til stoffet, og når jeg samtidig prøver at vriste noget forudsigeligt ud af emnet, så er det let af komme derud, hvor man er på kant med konventionerne. Dermed bliver mit arbejde hurtigt betragtet som konfrontationssøgende.»Service. Selvmord«. Aarhus Teaters Studio scene indtil 18. marts. Iscenesætter og forfatter: Christian Lollike. Scenograf: Claus Helbo. Medvirkende: Henrik Noél Olesen, Victor Marcussen og Stine Holm Joensen.www.aarhusteater.dk

Mere om forestillingen på Aarhus Teaters hjemmeside.