TDC siger nej til kristen-TV

GOD Channel er et af verdens største kristne tv-netværk, som modtages af en halv milliard mennesker i verden. Men i Danmark vil TDC kabel-tv ikke have kanalen med i sit programudbud, selv om både norske og svenske kabeloperatører tilbyder kanalen, som blandt andet har tidligere kirkeminister Tove Fergo blandt sine fans.

Giv os i dag vores daglige dosis kristne TV. Sådan lyder GOD Channels bøn til TDC kabel TV. Den nordiske direktør for den kristne kanal, Simon Jacobsen, har nu i flere omgange rettet skytset mod den danske kabeloperatør for at få den til at tilbyde GOD Channel til sine danske kabelkunder. Men lige meget har det hjulpet.

»Interessen for religion har aldrig været større end den er nu. Men i Danmark afskæres halvdelen af befolkningen fra en kristen TV-kanal. I de øvrige nordiske lande har alle de store kabeloperatører en kristen TV-kanal med i udbudet,« siger Simon Jacobsen.

I Danmark kan seere i hovedstadsområdet modtage Københavns Kristne Kanal, men kan kun se God Channel via internettet eller hvis de investerer i parabol-udstyr.

» Det er tankevækkende, at i et kristent land som Danmark, at landets største kabel-operatør ikke tilbyder sine kunder en kristen TV-kanal, når de har fundet plads til både tyrkiske og arabiske kanaler,« siger Simon Jacobsen om kanalen, der sender fra Jerusalem til over 200 forskellige lande. 450 millioner mennesker, heraf fem millioner i Norden, har kanalen i deres hjem

Men hos TDC som udbyder kabel-TV til 1,1 million danskere, har man hidtil afvist de mange forespørgsler fra GOD Channel. Det var simpelthen en for dårlig forretningsmodel lød begrundelsen. Så udover en kort levetid som »prøvekanal« i TDCs pakke og en periode fra 1997 til 2000, hvor den blev tilbudt via Selector, er det ikke blevet til mere sendetid for GOD Channel

»Vi har kunnet konstatere, at der ikke har været nogen, der har ønsket at abonnere på den,« siger programchef hos TDC, Claus Dawall.

Mere religion
Men en af GOD Channels ivrige tilhængere, tidligere kirkeminister og nuværende sognepræst Tove Fergo, mener tværtimod at behovet for en kristen TV-kanal til danskerne aldrig har været større. Hun går derfor i forbøn for at GOD Channel får en fast plads i TDCs kabeludbud.

»TDC skal udbyde GOD Channel, fordi det er udmærket, at mennesker kan sidde hjemme og se kristent TV. Jeg synes, det er en god og anderledes måde at evangeliet bliver forkyndt på. Der er mere vingesus, mere ånd og mere gejst, og det tror jeg appellerer til mange mennesker,« siger Tove Fergo, som ikke er bange for at den danske folkekirke skal få konkurrence fra en religiøs TV-kanal. Det vigtigste, mener hun, er at mennesker modtager Guds ord.

»Der er ingen tvivl om, at der er en åndelig søgen i mennesker i dag, som jeg ikke oplevede for 34 år siden, da jeg blev præst. Men det er ikke altid den lokale folkekirke, de søger ind. Snarere designer de nok deres eget gudsbillede,« vurderer Fergo.

Hendes synspunkt støttes af medieforsker på Københavns Universitet, professor Stig Hjarvard, der i en survey-undersøgelse har undersøgt et udsnit af den danske befolknings måde at bruge medierne i forhold til åndelige spørgsmål. Han mener ikke, at man kan se, at der er en øget interesse for religion i det danske samfund generelt. Men omtalen af religion er steget eksplosivt i de senere år.

»Danskerne bruger i høj grad medierne til at afsøge information og oplevelser om det magiske, det åndelige og religion. De bruger i langt højere grad medierne end folkekirken og Biblen til at beskæftige sig med den type spørgsmål,« siger Stig Hjarvard.