Tasmila Nasreen under angreb

Den verdensberømte forfatter Tasmila Nasreen blev angrebet i Indien for sine islam-kritiske bøger. Hun risikerer to års fængsel for at opildne til religiøst had.

Taslima Nasreen søger beskyttelse mod angreb fra islamiske aktivister. <br>Foto: Noah Seelam Fold sammen
Læs mere

Der blev kastet med stole, og en folkemængde forsøgte at slå forfatteren Tasmila Nasreen, da hun skulle tale om sin nye bog i Sydindien. Hun undgik med nød og næppe at blive slået, men faren er ikke overstået, idet muslimske ledere har udstedt dødstrusler mod hende.

De fleste tænker sikkert på Ayaan Hirsi Ali, når der tales om islam-kritiske kvindelige forfattere, men Tasmila Nasreen er ikke mindre kendt i store dele af verden. Den nu 44-årige Nasreen er født i Bangladesh, men måtte flygte i 1994 til Sverige, efter at hendes debutroman »Lajji« (»Skam«) medførte dødstrusler mod hende. Hun fortsatte sin kamp for muslimske kvinders rettigheder og mod islams undertrykkende karakter i lande som Pakistan, Indien og Bangladesh.

Efter opholdet i Sverige rejste hun til Indien og fortsatte sit forfatterskab til myndighedernes stigende irritation. Hun har løbende modtaget trusler og været udsat for angreb. I sidste uge blev hun angrebet af en folkemængde, da hun skulle præsentere sin nye bog »Shodh« (»Hævn«) i den sydindiske delstat Tamil Nadu. Godt 100 islamister med tre lokale politikere i spidsen angreb Nasreen og råbte »anti-muslim« og »anti-islam« efter hende som skældsord. Det endte, ifølge avisen Guardian, med, at de kastede med stole og borde og forsøgte at slå ud efter hende. Nasreen var i chok, og hun undslap med nød og næppe. Muslimske grupper erklærede, at hun vil blive myrdet, hvis hun viser sig igen. Nasreen siger dog selv til Guardian:

»De, der angreb mig, var en minoritet. Jeg fik støtte og sympati fra majoriteten«

Efter angrebet vedtog en forsamling af ledende muslimer i Calcutta ved et stormøde at give et større beløb til den, der slår Taslima Nasreen ihjel. Anklagen mod hende er, at hendes bøger er blasfemiske og vendt mod islam. Nasreen er under stærk sikkerhedsbevogtning i sit hus i Calcutta og arbejder videre med sin roman, der er en fortsættelse af »Skam« med de samme hovedpersoner.

Forsvar for tegninger
Ikke mindre alvorligt er det, at grupper forsøger at retsforfølge Nasreen. Hun kan risikere to års fængsel for at have opildnet til religiøst had mellem muslimer og hinduer. Politiet har dog også iværksat en undersøgelse af de muslimske politikere, der angreb Nasreen i delstaten Tamil Nadu.

Nasreen har ikke permanent opholdstilladelse i Indien, men forholdene i Bangladesh ser ikke lysere ud for hende. Her har regeringen forbudt hendes bog »Shei Shab Andhakar« (»De mørke dage«) for dens kritiske ord om islam og profeten Muhammed.

Nasreen har tidligere fået EU-Parlamentets Sakharov Pris for sit forsvar for kvinders og minoriteters rettigheder. I marts 2006 underskrev Nasreen sammen med bl.a. Salman Rushdie en erklæring til forsvar for Jyllands-Postens ret til at trykke tegninger af Muhammed og imod muslimsk totalitarisme.