Tasjkent smager af hestemadder, fårerøv og stegte bregner - og her er eddermukme vildt

Den usbekiske metropol er en fascinerende blanding af Silkevej-ikoner, farverige markeder og sovjetisk memorabilia. Historien har sat tydelige aftryk på madkulturen og fortæller om både årtusinders steppeliv og Stalins deportationer.

Tashkent er et mekka for folk, som er nysgerrige efter at spise nye retter, både de uzbekiske og de koreanske – ja, faktisk alt godt fra hele området. Og så er der nationalretten plov, som går under navnet »uzbekisk Viagra«. Foto: Madina Nurmanova.

Et øjeblik er jeg lidt i tvivl. Er jeg til galla i Dubai, statist i en technicolor-Bollywood-film eller ...? Ved siden af mig på gulvet danser saudiske mænd i lange, hvide thawbs og rødternede keffiyehs, kazakhiske kvinder med turkise, fjerpyntede kræmmerhushatte og indere i sirligt broderede kurtaer.

Brudekjoler er en kampsport i Uzbekistan – ofte mere pompøse end egentligt kønne.

Der er dog flest Silkevej-prinsesser: Umådeligt smukke kvinder med sortmalede katteøjne, elfenbenshud og rober i hele spektret fra guldbrokade og bare skuldre til tækkelige højhalsede hylstre i blåt fløjl og kaskader af pailletter. Deres hvide hænder med lange røde negle tegner figurer i luften til tonerne fra forsangeren, en centralasiatisk Elvis med slikhår og silkekappe, der gjalder gennem en kavalkade af verdensmusikkens greatest hits. Vi er til bryllup i Tasjkent, og det er eddermukme vildt.