Tag et stykke af brudeparrets lykke

Bryllupskagen er tæt knyttet til forestillingen om lykke og ulykke. Med kagen deler det nygifte par sin lykke med gæsterne, men man sikrer sig ifølge traditionen også mod brødnid, hvis man altså kan få alle til at tage et stykke af kagen.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Meget skal forberedes frem til et bryllup anno 2004, men især bryllupskagen har særlige forventninger knyttet til sig.

For det første er det den eneste gastronomiske oplevelse, der har traditioner knyttet til sig, og for det andet er den det sidste indtryk, gæsterne tager med sig fra »den store dag«. Dét indtryk skulle nødigt være præget af kvalme, forstoppelse eller forbandelser.

»Man er jo allerede mæt efter festens hovedmåltid, så en bryllupskage har en anden funktion«, siger Marianne Kolos, indehaver af konditoriet La Glace i det centrale København. Konditoriet har specialiseret sig i at lave bryllupskager og guider sågar nervøse danskere i at lave den perfekte kage. Man kan også sige det sådan, at jo bedre forberedt en kage er, jo bedre bliver både fest og fremtid.

Kærlighedens essens

»Vi opfordrer vores kunder til at finde et tema for bryllupskagen, som kan udtrykke essensen af deres forhold,« siger hun og peger på et par fotografier, hvor man kan se, at kagen kan være romantisk dekoreret med blomster eller overraskende med for eksempel Steen og Stoffer-figurer.

Derudover skal man beslutte sig for, om kagen skal spises i forbindelse med en reception eller som en dessert til kaffen. Dernæst skal smagen og størrelsen vælges. Ifølge traditionen er kagens kvalitet og størrelse et billede på frugtbarhed og overflod. Og det er her, at mængden også spiller en stor rolle, for det varsler ulykke, hvis en gæst forlader festen uden at have smagt et stykke af bryllupskagen.

Krummer i håret

Hele ideen med at servere en kage ved en vielse kan føres tilbage til romerriget. Brudgommen tog dengang en bid af et stykke brød, som han derefter brækkede i to stykker over hovedet på bruden...

I dag nøjes de fleste med at kaste med ris, men meningen er den samme - parret ønskes frugtbarhed og velstand.

Senere, fortælles det, begyndte engelske sømandskoner at putte en velkonserveret kage ned i deres elskedes pakkenelliker, inden han drog til havs.

Ved højtider tog så både mand og kone kagen op og spiste den på samme tid som et udtryk for det troskabsløfte, de gav hinanden ved vielsen. Denne tradition bredte sig til hele England, og man begyndte at servere kagerne ved selve brylluppet.

I dag kræves der mere end blot en kage for at tilfredsstille alles forventninger, og det bliver mere almindeligt, at man overlader samtlige forberedelser til professionelle bryllupskonsulenter. En forklaring kan være, at det ikke længere er en given ting, at man bliver gift, og med skræmmende skilsmissestatistikker i baghovedet, bliver en god start på et forhold ekstra vigtig.

Kage til folket

Udenfor ægtestanden myldrer det samtidig med enlige danskere i den giftefærdige alder,

og selvom det økonomisk kan lade sig gøre at have et godt liv som »single«, så er drømmen om at blive gift meget

vital.

Næsten halvdelen af Københavns befolkning lever alene, og den lille misundelse kan måske være svær at undertrykke, når kronprins Frederik og Mary Donaldson lykkelige kører gennem landets hovedstad for at give hinanden et 'ja' for livet i Vor Frue Kirke.

La Glace ligger blot få hundrede meter fra kirken, og Marianne Kolos har derfor besluttet at lave en kæmpestor bryllupskage til folket den 14. maj, inden selve ceremonien begynder i kirken.

»Jeg ville da betragte det som en stor ære, hvis vi blev bedt om at lave kagen til det royale bryllup, men hvis vi ikke kan være kongelig hofleverandør, så kan vi være folkets leverandør,« siger Marianne Kolos med et smil.

Planen er at hive det helt store stativ frem, som kun har været brugt få gange tidligere, og lave kage til 500 mennesker ude foran butikken i Skoubogade.

Det er ikke velset at tale om misundelse, og i særdeleshed ikke i forbindelse med et bryllup, men at følelsen alligevel eksisterer, tager traditionen med en bryllupskage højde for. Del din lykke med andre og modtag deres lykønskning.

Hos La Glace kender man også en god kages værdi. Konditoriets motto har siden begyndelsen af forrige århundrede været: Kage, kunst og kærlighed kvæler al besværlighed.